Γερμανία: Θερινή ανάκαμψη προβλέπεται για την οικονομία ύστερα από έναν δύσκολο χειμώνα

0
1

Το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώθηκε σε υψηλό διετίας τον Μάιο καθώς χαλάρωσαν οι περιορισμοί της COVID-19 και μειώθηκαν τα κρούσματα, προοιωνίζοντας μια γρήγορη θερινή ανάκαμψη μετά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης συρρίκνωση της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο.

O δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo κατέγραψε άλμα στις 99,2 μονάδες από την αναθεωρημένη τιμή των 96,6 του Απριλίου, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών σε έρευνα του Reuters για άνοδο στις 98,2 μονάδες.

«Η γερμανική οικονομία ανεβάζει ταχύτητα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo Κλέμενς Φούεστ.

Η έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ 9.000 επιχειρήσεων στη μεταποίηση, τις υπηρεσίες, το εμπόριο και τις κατασκευές έδειξε ότι οι επιχειρήσεις είναι πιο ικανοποιημένες με τη σημερινή τους κατάσταση και αισιόδοξες αναφορικά με το επόμενο εξάμηνο.

Κατέδειξε επίσης τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης 2,6% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο και 2,8% από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, όπως δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ifo Κλάους Βολράμπε.

Το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,8% σε τριμηνιαία βάση και κατά 3,1% σε ετήσια βάση, σημαντικά ασθενέστερες επιδόσεις συγκριτικά με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Οι περιορισμοί που ίσχυαν λόγω του κορονοϊού κατά τους μήνες εκείνους οδήγησαν επίσης τους καταναλωτές να αποταμιεύουν περισσότερα χρήματα, με το ποσοστό αποταμίευσης να φθάνει το πρωτοφανές 23,2%.

Το διαθέσιμο εισόδημα των γερμανικών νοικοκυριών κατέγραψε μικρή αύξηση καθώς η κυβέρνηση διοχέτευσε δισεκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα προστασίας της απασχόλησης και πρόσθετα επιδόματα για τα παιδιά, αλλά οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 5,4% σε τριμηνιαία βάση καθώς οι περιορισμοί που συνδέονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας έπληξαν την κατανάλωση.