Κίνα: Αυξάνει τα συναλλαγματικά αποθέματα των τραπεζών για να ελέγξει το ράλι του γουάν

0
3

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε αύξηση του ελάχιστου ορίου συναλλαγματικών αποθεμάτων που πρέπει να διακρατούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Κίνηση που οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξομάλυνση του ράλι που καταγράφει το γουάν, που τη Δευτέρα αναρριχήθηκε σε υψηλό τριών ετών έναντι του δολαρίου.

Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον δείκτη ελάχιστων απαιτούμενων συναλλαγματικών αποθεμάτων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο 7% από 5% που είναι επί του παρόντος, από τις 15 Ιουνίου.

Η αύξηση αυτή θα καταστήσει ακριβότερη τη διακράτηση δολαρίων από τις κινεζικές τράπεζες.

Οι τράπεζες στην Κίνα έχουν περίπου 1 τρισ. δολάρια καταθέσεις σε ξένο νόμισμα, μέρος των οποίων αφορά εξαγωγικές εισπράξεις που δεν έχουν μετατραπεί σε γουάν και επενδυτικές ροές, σύμφωνα με το Reuters. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση του ελάχιστου ορίου συναλλαγματικών αποθεμάτων θα αναγκάσει τις τράπεζες να παγώσουν περισσότερες από αυτές τις καταθέσεις σε δολάρια, επιβραδύνοντας τον ρυθμό ανατίμηση του γουαν καθώς θα αποτρέψει τις εισροές δολαρίων μακροπρόθεσμα.

«Στόχος είναι να συσφίξουμε τη ρευστότητα σε ξένο νόμισμα, να αυξήσουμε τα επιτόκια για καταθέσεις σε ξένο νόμισμα, ώστε να μειώσουμε τις ανατιμητικές πιέσεις στο γουάν» ανέφερε ο Shuang Ding, επικεφαλής οικονομικών ερευνών της Greater China στη Standard Chartered.

Σε ερώτηση του Reuters σχετικά με την κίνηση αυτή, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας παρέπεμψε το πρακτορείο στον Guan Tao, πρώην ανώτερο αξιωματούχο στη ρυθμιστική αρχή συναλλάγματος της Κίνας.

Ο Guan τόνισε ότι η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας «δείχνει ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας εξακολουθεί να έχει πολλά όπλα στην εργαλειοθήκη της και μεγάλη ελευθερία να επιλέγει.

Η ανακοίνωση για την αύξηση του ελάχιστου ορίου συναλλαγματικών αποθεμάτων που πρέπει να διακρατούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κίνας ελήφθη μετά την αναρρίχηση του γουάν σε υψηλό τριών ετών έναντι του δολαρίου και σε συνέχεια σειράς προειδοποιήσεων από Κινέζους αξιωματούχους για κερδοσκοπικά στοιχήματα στο κινεζικό νόμισμα.

Η ισοτιμία του γουάν έναντι του δολαρίου στην εγχώρια συνεδρίαση διαμορφώθηκε στα 6,3607 γουάν ανά δολάριο, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 15 Μαΐου 2018.