Ξεπέρασε το 1% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

0
3

Υποχωρούν οι τιμές των ομολόγων για δεύτερη συνεχή ημέρα. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και ο ισχυρότερος τίτλος στην ευρωζώνη, το γερμανικό 10ετές ομόλογο, διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2020 (-0,163%).

Η άνοδος των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων παρατηρείται παρά την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος η οποία καταγράφεται σε μία σειρά δεικτών. Η βελτίωση αυτή δημιουργεί θετικές προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού, η οποία με τη σειρά της θα οδηγούσε σε ταχύτερη απόσυρση των μέτρων στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το μέλος της ΕΚΤ Μ. Kazaks δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε σταδιακά να ξεκινήσει τον ρυθμό με τον οποίο απορροφά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά από τον Ιούνιο.

Παράλληλα στη δευτερογενή αγορά παρατηρείται και μία επιβράδυνση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Στην εγχώρια αγορά η άνοδος των αποδόσεων οδήγησε αυτή του 10ετούς ομολόγου πάνω από το 1%, στα επίπεδα δηλαδή που κυμαίνονταν τον Οκτώβριο του 2020.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 18 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έκλεισε στο 1,02% έναντι -0,15% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,17%.

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν στο 1,2162 δολ. από 1,2127 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2170 δολ.