Μικρά κέρδη στη Wall Street

0
3

Με μικρά κέρδη κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Τρίτης, με τον βιομηχανικό Dow Jones να οδεύει για την τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση αντλώντας ώθηση από τις καθησυχαστικές δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Federal Reserve για την πορεία του πληθωρισμού.

Η άνοδος του πληθωρισμού προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στην αμερικανική αγορά το προηγούμενο διάστημα μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε ετήσιο άλμα 4,2% τον Απρίλιο. Τα στοιχεία πυροδότησαν ανησυχίες ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να κινηθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο για να ξεκινήσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ώστε να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Στις δημόσιες τοποθετήσεις τους οι αξιωματούχοι της Fed εμφανίζονται πάντως καθησυχαστικοί για την πορεία του πληθωρισμού, κάνοντας λόγο για ένα παροδικό φαινόμενο το οποίο δεν αναμένεται να επηρεάσει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Σε μια τέτοια παρέμβαση ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Chicago, Charles Evans δήλωσε σήμερα ότι η πρόσφατη αύξηση των τιμών δεν αναμένεται να οδηγήσει στο είδος του ανεπιθύμητου υψηλού πληθωρισμού όπως φοβούνται ορισμένοι οικονομολόγοι, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη του στην ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones προσθέτει 10,85 μονάδες ή 0,03% στις 34.399,30 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κερδίζει 3,71 μονάδες ή 0,09% στις 4.200,33 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 29,06 μονάδες ή 0,21% στις 13.690,00 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 14 κινούνται με θετικό πρόσημο και 16 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Boeing με κέρδη 2,65 δολ. ή σε ποσοστό 1,12% στα 240,09 δολ. και ακολουθούν Walt Disney στα 175,80 δολ. με άνοδο 0,85% και η JPMorgan Chase με κέρδη 0,53% στα 164,40 δολ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Amgen (-1,21%), Chevron (-0,86%) και Merck (-0,75%).

Τα στοιχεία πάντως που ανακοινώνονται από τις ΗΠΑ δείχνουν ένα ράλι των τιμών σε όλα τα επίπεδα.

Ειδικότερα, από την στεγαστική αγορά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών σημείωσαν τον Μάρτιο το μεγαλύτερο άλμα από τα τέλη του 2005.

Ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller για τις τιμές των κατοικιών αυξήθηκε σε εθνικό επίπεδο κατά 13,2% τον Μάρτιο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2005. Αυτό ακολουθεί το άλμα του Φεβρουαρίου κατά 12%

Οι τιμές των κατοικιών σε 20 αμερικανικές πόλεις αυξήθηκαν κατά 13,3%, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2013.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία δίνει και η υποχώρηση των αναταράξεων στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Οι τιμές του Bitcoin σταθεροποιήθηκαν μετά την κατρακύλα που οδήγησε το ψηφιακό νόμισμα να χάνει πάνω από 50% από το τελευταίο του ιστορικό υψηλό στα $60.000.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Amazon.com Inc. είναι κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά του κινηματογραφικού στούντιο MGM Holdings έναντι σχεδόν 9 δισ. δολ. μαζί με το χρέος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Στο μεταξύ, η Moderna Inc. ανακοίνωσε σήμερα ότι μια νέα έρευνα έδειξε ότι το εμβόλιο της κατά της COVID-19 είναι αποτελεσματικό σε παιδιά ηλικίας 12 με 17.