Μικτά πρόσημα και επιφυλακτικότητα στη Wall Street

0
3

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί εν αναμονή νέων στοιχείων στο τέλος της εβδομάδας για την πορεία του πληθωρισμού.

Το ράλι των πληθωριστικών πιέσεων έχει μονοπωλήσει την επενδυτική προσοχή το τελευταίο διάστημα, εν μέσω εντεινόμενων αμφιβολιών για την ικανότητα της Federal Reserve να διατηρήσει την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής εάν οι πιέσεις αυτές ενταθούν περαιτέρω ή διαρκέσουν πολύ.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτό τον μήνα έδειξαν ότι τον Απρίλιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε ετήσιο άλμα 4,2%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι επενδυτές περιμένουν πλέον τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αυτή την Παρασκευή για τον προτιμώμενο δείκτη της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, τον δείκτη δαπανών προσωπικής κατανάλωσης.

Τα περισσότερα στελέχη της Fed πάντως δείχνουν να μην ανησυχούν για την έξαρση των τιμών, σημειώνοντας ότι σε μεγάλο βαθμό αποτελεί ένα προσωρινό φαινόμενο το οποίο δεν αναμένεται να επηρεάσει την πορεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ή των επιτοκίων.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 14,27 μονάδες ή -0,04% στις 34.305,11 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει οριακά κέρδη 0,02% στις 4.189,17 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq προσθέτει 47,83 μονάδες ή 0,35% στις 13.703,42 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 11 κινούνται με θετικό πρόσημο και 19 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Nike με κέρδη 1,89 δολ. ή σε ποσοστό 1,41% στα 136,21 δολ. και ακολουθούν Home Depot στα 320,18 δολ. με άνοδο 1,08% και η Salesforce.com με κέρδη 0,94% στα 229,85 δολ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Walgreens Boots Alliance (-4,47%), Johnson & Johnson (-0,94%) και Dow (-0,72%).

Από το δημοσιονομικό "μέτωπο", μια ομάδα Ρεπουμπλικάνων αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο επενδύσεων ύψους $1 τρισ. σε έργα υποδομών, μετά την αρχική τους πρόταση για $568 δισ. καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος την προηγούμενη εβδομάδα μείωσε στα $1,7 τρισ. την πρόταση του για τις επενδύσεις, από $2,3 τρισ. προηγουμένως, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την στήριξη των Ρεπουμπλικάνων.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Amazon ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξαγοράσει την MGM Studios (Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.) έναντι 8,45 δισ. δολ., στην ισχυρότερη κίνησή της στον κλάδο των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και αναβαθμίζοντας τις φιλοδοξίες της στο πεδίο του τηλεοπτικού περιεχομένου streaming.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Amazon, μετά από εκείνη της Whole Foods το 2017 έναντι 13,7 δισ. δολ.