Moody’s: Βραχυπρόθεσμα τα κέρδη από το Ταμείο Ανάκαμψης

0
3

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης και θα μειώσουν το χρέος αλλά τα μακροπρόθεσμα οφέλη θα είναι περισσότερο αβέβαια, εκτιμά σε έκθεσή της η Moody’s.

Σύμφωνα με την Sarah Carlson, CFA, Senior Vice President Sovereign Risk του Group Moody’s, που υπογράφει την έκθεση, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα λάβουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των επιχορηγήσεων και δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, που μαζί  με την τακτική χρηματοδότηση του προϋπολογισμού, οι συναφείς επενδύσεις θα αυξήσουν την ανάπτυξη, θα μειώσουν το χρέος και θα βελτιώσουν  τη βιωσιμότητά του, αλλά  μακροπρόθεσμα η ώθηση στα πιστωτικά τους προφίλ θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που είναι λιγότερο βέβαιη.

Προβλέπει ετήσια αύξηση της χρηματοδότησης της ΕΕ σε αυτές τις τέσσερις χώρες  1,9% του ΑΕΠ (+2,5% η Ελλάδα) κατά μέσο όρο το 2021-27, κάτι που  θα διπλασιάσει ουσιαστικά τις δημόσιες επενδύσεις τα επόμενα πέντε χρόνια μετά από μια δεκαετία χαμηλών επενδύσεων τόσο σε εθνικό, περιφερειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο μετά και την κρίση χρέους του ευρώ.

«Τα κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ θα προσφέρουν σημαντική οικονομική ώθηση στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία καθώς οι οικονομίες τους σημείωσαν ύφεση 8,9% κατά μέσο όρο το 2020», δήλωσε η Sarah Carlson.

Υποθέτοντας ότι αυτές οι χώρες θα χρησιμοποιήσουν πλήρως αυτήν τη χρηματοδότηση της Ε.Ε, η ώθηση στην ετήσια ανάπτυξη το διάστημα 2021-2027 θα κινηθεί κατά μέσο όρο στην περιοχή του 0,7%, με την Ελλάδα  και την Πορτογαλία να επωφελούνται περισσότερο, σημείωσε η ίδια.

Ωστόσο, η Moody’s αναμένει ότι οι διοικητικές προκλήσεις πιθανότατα θα μειώσουν  τα οικονομικά κέρδη στο 0,5% ετησίως κατά μέσο όρο το 2021-27, με την  Πορτογαλία και η Ελλάδα να βρίσκονται πάντως σε καλύτερη θέση, δεδομένου ότι ιστορικά έχουν  ισχυρότερα ποσοστά απορρόφησης, από τις Ισπανία και η Ιταλία.

Να σημειωθεί ότι η Moody’s, θα δημοσιοποιήσει τι εκτιμήσεις της για  το ελληνικό αξιόχρεο την Παρασκευή το βράδυ και ακόμη και αν αναβάθμιση την χώρα ακολουθώντας τις S&P και Fitch, η Ελλάδα θα απέχει από την «επενδυτική βαθμίδα» δύο ακόμη σκαλοπάτια. Η πρόβλεψη εξάλλου του οικονομικού επιτελείου είναι πως κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το 2023.