Νορβηγία: Αναμένει ανάπτυξη του ΑΕΠ 3,75% το 2021

0
3

Κατά 3,75% αναμένεται να αναπτυχθεί το νορβηγικό ΑΕΠ το 2021 και το επόμενο έτος, ενώ η ανεργία θα υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα στο επόμενο έτος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της κυβέρνησης, η χώρα θα αποκτήσει τον έλεγχο έναντι της πανδημίας μέσω των εμβολιασμών στους επόμενους μήνες, αλλά ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων, τους εμβολιασμούς και το πόσο γρήγορα θα καταργηθούν τα μέτρα περιορισμού.

"Η πανδημία θα συνεχίσει να επηρεάζει τη νορβηγική οικονομία”, τόνισε το υπουργείο εν όψει του αναθεωρημένου εθνικού προϋπολογισμού.

"Ωστόσο, η ανάπτυξη μπορεί να είναι ισχυρή από το β΄ μισό του έτους. Οι χαμηλότεροι αριθμοί κρουσμάτων και η άνοδος του ποσοστού του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, δίνουν λόγο αισιοδοξίας, αν και η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή”, πρόσθεσε το υπουργείο.

Οι κυβερνητικές δαπάνες για τα έσοδα από το πετρέλαιο εκτιμώνται στα 402,6 δισ. νορβηγικές κορόνες (48,68 δισ. δολάρια), σχεδόν 90 δισ. κορόνες περισσότερες από ό,τι είχε αρχικά προταθεί στον προϋπολογισμό του 2021 το περασμένο φθινόπωρο.