Πορτογαλία: Πτώση ΑΕΠ κατά 3,3% το α’ τρίμηνο

0
2

Η οικονομία της Πορτογαλίας συρρικνώθηκε 3,3% το α' τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε απότομα και ο τουρισμός επλήγη σοβαρά λόγω του αυστηρού lockdown που επιβλήθηκε στα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα.

Για τον περιορισμό της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στα μέσα Ιανουαρίου, η Πορτογαλία επέβαλε αυστηρό lockdown διάρκειας τριών μηνών.

Η Στατιστική Υπηρεσία ΙΝΕ ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 5,4% σε σχέση με το α' τρίμηνο του περασμένου έτους, όταν το πρώτο lockdown της χώρας τέθηκε σε ισχύ στα μέσα Μαρτίου.

Το δ' τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ είχε σημειώσει αύξηση 0,2% από τρίμηνο σε τρίμηνο και πτώση 6,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με την ΙΝΕ, η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 6,9% το α' τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και οι συνολικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 9,4%, με βαρίδι τις εξαγωγές υπηρεσιών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 38% "σε μεγάλο βαθμό λόγω της απότομης πτώσης του τουρισμού".

Η οικονομία της Πορτογαλίας, στην οποία ο τουριστικός τομέας αντιπροσώπευε περίπου το 15% του ΑΕΠ πριν από την κρίση  της πανδημίας, συρρικνώθηκε 7,6% το 2020, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 1936.

Στα θετικά, η ΙΝΕ ανέφερε ότι οι επενδύσεις αυξήθηκαν 3,7% το α' τρίμηνο σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο, με τις επενδύσεις σε μηχανήματα να αυξάνονται άνω του 12%.