Προστασία για 588.000 εργαζόμενους έως τέλος Αυγούστου

0
3

Ένα προστατευτικό δίχτυ τίθεται σε ισχύ μέχρι τις 31 Αυγούστου, για περίπου 600.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που έκαναν χρήση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής 7.

Επίσης, προστασία παρέχεται και στους εργαζομένους που απασχολούνται σε πληττόμενες επιχειρήσεις και έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης. Εν τω μεταξύ, αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας ενδέχεται να βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις οι οποίες ανοίγουν σταδιακά, χωρίς να κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών. Σύμφωνα με το έντυπο της κυριακάτικης εφημερίδας Καθημερινή, το μοναδικό στήριγμα σχεδόν για το ένα τρίτο των μισθωτών, οι αναστολές συμβάσεων και τα 534 ευρώ από το κράτος, σταδιακά μειώνονται, είτε γιατί οι επιχειρήσεις βγαίνουν από τη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους επιχορηγούμενους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ), είτε επειδή το οικονομικό επιτελείο βάζει «κόφτες» προκειμένου τα χρήματα να κατευθυνθούν σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Η βασική προστασία των εργαζομένων σε αναστολή αφορά τη ρήτρα μη απόλυσης για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια της επιδότησης με τα 534 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν και πάλι στη δουλειά τους έπειτα από μήνες καθώς η επιχείρηση στην οποία εργάζονται ήταν κλειστή, όπως όριζε ο νόμος, μπαίνουν αυτόματα στη ζώνη αυξημένου κινδύνου. Και αυτό, γιατί εάν ο εργοδότης αποφασίσει να μην κάνει χρήση του μέτρου των αναστολών, μπορεί να απολύσει χωρίς κανένα περιορισμό. Βάσει των εκτιμήσεων, οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης τον Μάιο, θα είναι σημαντικά μειωμένοι σε σχέση με τον Απρίλιο, κατά τον οποίο 472.899 συμβάσεις «πάγωσαν», με τους δικαιούχους να λαμβάνουν από το Δημόσιο συνολικά 212,2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 30.792 εργαζόμενους λιγότερους σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, τον Μάρτιο, όταν και πληρώθηκαν αποζημιώσεις ειδικού σκοπού ύψους 249,5 εκατ. ευρώ και συνολικά 503.691 πληρωμές. Μάλιστα, κατά τους δύο συγκρίσιμους μήνες δεν υπήρξαν ούτε αλλαγές στους ΚΑΔ ούτε τέθηκαν νέα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Για τον μήνα Φεβρουάριο, όταν και τέθηκε για πρώτη φορά το μέτρο της προαναγγελίας των αναστολών, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού με βάση τα 534 ευρώ ύψους 254,9 εκατ. ευρώ έλαβαν 532.208 εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή. Ο αριθμός αυτός ήταν μειωμένος κατά 12% σε σχέση με τους εργαζομένους σε αναστολή του Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο είχαν δηλωθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας 623.557 εργαζόμενοι. Για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των συγκεκριμένων μισθωτών καταβλήθηκαν 306,43 εκατ. ευρώ.

Πλέον, τον Μάιο εκτιμάται ότι οι δικαιούχοι θα μειωθούν κατά αρκετές χιλιάδες, τόσο διότι οι πληττόμενες επιχειρήσεις συνεχώς μειώνονται όσο και γιατί πρόσφατα, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να θέσει και νέο «κόφτη» που αφορά τους εργαζομένους με μερική απασχόληση και εκτιμάται ότι θα αφήσει εκτός αναστολών χιλιάδες απασχολουμένους που εργάζονται λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα.

Πληροφορίες από Καθημερινή