Σε κλοιό πιέσεων παραμένει η Wall υπό τον φόβο του πληθωρισμού

0
4

Με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας έχοντας κλείσει τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων σχεδόν τριών μηνών στο κλίμα ανησυχίας που έχει διαμορφώσει το ράλι του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.

Και οι τρεις δείκτες έκλεισαν την Παρασκευή με τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τις 26 Φεβρουαρίου. Ο τεχνολογικός Nasdaq συμπλήρωσε επίσης τέσσερις διαδοχικές πτωτικές  εβδομάδες που αποτελεί το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από τον Αύγουστο του 2019.

Οι φόβοι για τον πληθωρισμό κυριαρχούν στην αγορά τις τελευταίες ημέρες, με τους επενδυτές να περιμένουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve για να δουν πώς η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το ράλι των τιμών εν μέσω της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας. Τα πρακτικά θα δημοσιευτούν στα μέσα της εβδομάδας.

Αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας σε δημόσιες τοποθετήσεις τους εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την πορεία του πληθωρισμού, επισημαίνοντας ότι οι ανοδικές πιέσεις αναμένεται να είναι προσωρινές. Τα στοιχεία πάντως που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό από το 2008.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 97,79 μονάδες ή -0,28% στις 34.284,04 μονάδες. Ο S&P 500 υποχωρεί 14,21 μονάδες ή -0,34% στις 4.159,22 μονάδες, ενώ ο Nasdaq διολισθαίνει 82,40 μονάδες ή -0,61% στις 13.348,74 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 13 κινούνται με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Merck με κέρδη 1,52 δολ. ή σε ποσοστό 1,94% στα 79,81 δολ. και ακολουθούν Johnson & Johnson στα 171,62 δολ. με άνοδο 0,82% και Walgreens Boots Alliance με κέρδη 0,75% στα 55,12 δολ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Home Depot (-1,82%), Walt Disney (-1,70%) και Boeing (-1,57%).  

Στα μάκρο της ημέρας, η μεταποιητική δραστηριότητα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης επιβράδυνε ελαφρώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State υποχώρησε στις 24,3 μονάδες τον Μάιο μετά το υψηλό τρεισήμισι ετών του Απριλίου στις 26,3 μονάδες, όπως ανακοίνωσε η New York Fed. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στις 24,8 μονάδες.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός AT&T ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για τη συγχώνευση της WarnerMedia με την Discovery, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο του Χόλιγουντ να ανταγωνιστούν άλλους κολοσσούς όπως το Netflix και η Disney.