Σταθερά υψηλός ο κύκλος εργασιών της MYTILINEOS και το α΄ τρίμηνο του 2021

0
4

Αποτελέσματα αντίστοιχα με αυτά του α' τριμήνου 2020 ανακοίνωσε σήμερα η MYTILINEOS για το α' τρίμηνο του 2021 σημειώνοντας ότι οι οικονομικές επιδόσεις κατά το εν λόγω διάστημα «σηματοδοτούν ένα δυναμικό ξεκίνημα σε ένα έτος με θετικές προοπτικές.

Στα επόμενα τρίμηνα, τονίζει η εταιρεία, οι εν λόγω επιδόσεις, αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά, καθώς η ζήτηση και οι τιμές του αλουμινίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, το περιβάλλον τιμών και η ζήτηση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξελίσσονται ικανοποιητικά και η ωρίμανση και εκτέλεση των έργων των τομέων Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις.

Ειδικότερα:

O Κύκλος Εργασιών και τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 524 εκατ. και 81 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για το Α΄ Τρίμηνο του 2021, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα τόσο με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους όσο και με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 37 εκατ., παραμένοντας στα ίδια περίπου επίπεδα σε σχέση την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ ήταν σημαντικά αυξημένα (+37%) σε σύγκριση με το Δ' Τρίμηνο του 2020.

Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα Euro554 εκατ., με το δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) να διαμορφώνεται στο 1,75, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια του A' Τριμήνου 2021 η MYTILINEOS προχώρησε στη συμφωνία για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48GW, καθώς και επιπλέον 25 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ενώ ολοκλήρωσε επίσης την επιτυχή έκδοση του πρώτου «πράσινου» ομολόγου της, ύψους Euro500 εκατ. με επιτόκιο 2,25% και λήξη το 2026.

Σημειώνεται ότι ποσό αντίστοιχο με τα καθαρά κεφάλαια που θα αντληθούν από τις ομολογίες, θα διατεθεί για την ανάπτυξη «πράσινων» έργων και υποδομών, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα πράσινων ομολογιών (Green Bond Framework) της Εταιρείας.

Παράλληλα συνεχίζεται σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η κατασκευή του νέου σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 826 MW. Η ημερομηνία έναρξης δοκιμαστικής λειτουργίας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής τοποθετείται στο τέλος του τέταρτου τρίμηνου του 2021.

Η MYTILINEOS, με την έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας, θα διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 2,3 GW από θερμικούς σταθμούς και μονάδες ΑΠΕ.