Στουρνάρας: Οι στρόφιγγες της ΕΚΤ να παραμείνουν ανοιχτές καθώς η κρίση δεν έχει τελειώσει

0
2

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διατηρήσει ανοιχτές τις στρόφιγγές της καθώς η οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθεί να βυθίζεται εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον εμβολιασμό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο Reuters.  

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Reuters, θα επανεξετάσουν τον ρυθμό της αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης κατά τη συνάντησή τους στις 10 Ιουνίου καθώς τα ποσοστά ανάπτυξης και εμβολιασμού αυξάνονται στο μπλοκ καθώς μειώνονται τα κρούσματα του κορονοίού.

Ωστόσο, ο Γιάννη Στουρνάρας μιλώντας αποκλειστικά στο Reuters, ανέφερε ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και πως χωρίς τα στοιχεία που να δείχνουν υψηλό πληθωρισμό στο άμεσο μέλλον, είναι πολύ νωρίς για την ΕΚΤ να προχωρήσει στην επιβράδυνση της αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης.

«Πραγματοποιήθηκε επιτάχυνση στους εμβολιασμούς ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί στα ταξίδια, επομένως δεν μπορώ να πω πως είμαστε εκτός κινδύνου»  δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας. 

Με τον πληθωρισμό να προβλέπεται πως θα παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για τα επόμενα χρόνια ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε τη συνέχιση του προγράμματος PEPP ύψους 1,85 τρισ. ευρώ.

Στα μέσα Μαρτίου οι αγορές αυξήθηκαν και έφτασαν τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα από τότε και ενώ η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε την κατάργηση έκτακτων μέτρων, ορισμένα συντηρητικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θέλουν να μειωθούν.

Ο Klaas Knot, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ακόμη να δώσει ώθηση στην οικονoμία μέσω του προγράμματος APP (Asset Purchase Programme). Το APP ξεκίνησε το 2015 και από αυτό εξαιρείται η Ελλάδα λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής της ικανότητας.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα να αφήσουμε το PEPP, το οποίο πρόκειται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022.