Συνεχίζει πτωτικά η Wall Street

0
3

Πτωτικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street στη συνεδρίασης της Τετάρτης, διευρύνοντας τις απώλειες που καταγράφουν από την αρχή της εβδομάδας, καθώς η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ έχει αναζωπυρώσει τους φόβους των επενδυτών ότι η Federal Reserve ενδεχομένως να ξεκινήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 197.49 μονάδες ή 0,58% και κινείται στις 34.071,67 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 0,76% στις 4.120.50 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει απώλειες 1,23% στις 13.224,17 μονάδες.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,8% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 0,6% τον Μάρτιο.

Χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 0,9% μετά από άνοδο 0,3% τον Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για αύξηση του συνολικού δείκτη κατά μόλις 0,2%, με τον δομικό δείκτη να σκαρφαλώνει 0,3%.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης εκτινάχθηκε σε υψηλό 13 ετών στο 4,2% τον Απρίλιο, με τον δομικό δείκτη να σκαρφαλώνει στο 3% που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών.

Τα στοιχεία επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τον κίνδυνο η αμερικανική Federal Reserve να αναγκαστεί να εγκαταλείψει νωρίτερα από το αναμενόμενο την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσει το ράλι των τιμών.

Παρότι δε οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν προσπαθήσει να αμβλύνουν αυτές τις ανησυχίες, επαναλαμβάνοντας στις δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι η μεγάλη αύξηση των τιμών αναμένεται να είναι προσωρινή, δεν φαίνεται να έχουν πείσει τους επενδυτές.

Ούτε όμως και οι αναλυτές, που επισημαίνουν από την πλευρά τους ότι η μεγάλη ετήσια αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο οι τιμές κατέρρεαν εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, οπότε είναι φυσιολογικό να καταγράφει τόσο μεγάλη άνοδος το επόμενο.

Κι αυτό γιατί οι επενδυτές φοβούνται ότι η άνοδος των τιμών καταναλωτή μπορεί να επηρεάσει τα περιθώρια εταιρικού κέρδους εάν οι εταιρείες δεν είναι σε θέση να μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις αποτιμήσεις των μετοχών, οι οποίες τείνουν να είναι χαμηλότερες όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός.

Οι μετοχές τεχνολογίας, ιδίως, είναι ευάλωτες λόγω των υψηλών αποτιμήσεών τους και του ρυθμού ανάπτυξης που αναμένεται στο μέλλον.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, κέρδη καταγράφει ο τίτλος της Wendy’s, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Αντίθετα, πτωτικά κινείται η μετοχή της Novavax, μετά την υποβάθμισή της σε neutral από overweight από την JP Morgan.