Συνομιλίες ΕΕ-ΗΠΑ για άρση των δασμών σε προϊόντα από χάλυβα

0
3

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ θα ξεκινήσουν συνομιλίες για την άρση των δασμών στην εισαγωγή προϊόντων χάλυβα που είχε επιβάλει ο Ντ. Τραμπ.

Σε κοινή τους δήλωση τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυσαν ότι «δεσμεύονται να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαβουλεύσεις άμεσα προκειμένου να βρουν λύσεις εντός του έτους» που θα αποδείξουν ότι οι δύο πλευρές μπορούν να αντιμετωπίσουν την πλεονάζουσα παραγωγική τους, να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των βιομηχανιών χάλυβα και αλουμινίου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και «να ενισχύσουν τη δημοκρατική μας συμμαχία».

Το ζήτημα με τους δασμούς έχει προκύψει εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2018, οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 25% σε προϊόντα από χάλυβα που θα εισάγονταν από την ΕΕ και 10% σε προϊόντα από αλουμίνιο, με το επιχείρημα της εθνικής ασφάλειας.

Η ΕΕ αμφισβήτησε εξαρχής την κίνηση αυτή και μετά από αποτυχημένες προσπάθειες να επιτευχθεί συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ, το ευρωπαϊκό μπλοκ προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και επέβαλε αντίποινα σε εξαγωγές των ΗΠΑ ύψους έως 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (7,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Τα προϊόντα που στόχευσε η ΕΕ περιλάμβαναν το ουίσκι, το φιστικοβούτυρο και χυμό πορτοκαλιού.

Από το ποσό αυτό, η ΕΕ στόχευσε αρχικά σε 2,8 δισ. ευρώ αμερικανικών εξαγωγών και δήλωσε ότι θα εφαρμόσει τους δασμούς στα υπόλοιπα 3,6 δισ. ευρώ τρία χρόνια αργότερα ή μετά από ένα θετικό αποτέλεσμα στον ΠΟΕ. Αυτή η δεύτερη δόση δασμών αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο.

Η Κομισιόν επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ανέστειλε προσωρινά τους πρόσθετους δασμούς που επρόκειτο να επιβληθούν, καθώς θα διεξαχθούν οι συνομιλίες για μια πιθανή συμφωνία.