Τα θετικά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας ωθούν ανοδικά τη Wall Street

0
3

Ανοδικά κινούνται βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, ενισχυμένοι από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σχετικά με την απασχόληση, αλλά και με την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ στο α' τρίμηνο.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 239,96 μονάδες ή 0,70%, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 12,03 μονάδες ή 0,29%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 19,97 μονάδες ή 0,14%.

Την ευφορία δεν "συμμερίζονται" οι επενδυτές όσον αφορά τις τεχνολογικές μετοχές, καθώς φαίνεται να στρέφονται σε "κυκλικές" μετοχές, με εκείνες των Microsoft, Netflix και Amazon να κινούνται πτωτικά.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα, με βάση τα σημερινά στοιχεία, νέο χαμηλό από την έναρξη της πανδημίας, ξεπερνώντας σε πτώση τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η μετοχή της Snowflake υποχωρεί 4%, αφότου η εταιρεία λογισμικού ανάλυσης δεδομένων ανακοίνωσε σημαντικές ζημίες. Εκείνη της Nvidia υποχωρεί επίσης, παρ' όλο που τα κέρδη και τα έσοδα της εταιρείας ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Steeet. Πιο ειδικά, τα έσοδά της σημείωσαν αύξηση 88% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Οι μετοχές της "φρενίτιδας Reddit", οι οποίες την τελευταία εβδομάδα έχουν σημειώσει άνοδο εν μέσω νέας εκτίναξης του "σπεκουλαδόρικου" trading, κινούνται πτωτικά σήμερα. Η μετοχή της GameStop υποχωρεί περί το 4%, ενώ εκείνη της AMC Entertainment χάνει 3,7%.

Η μετοχή της Ford σημειώνει άνοδο, μετά την αναβάθμισή της από την  RBC. Την Τετάρτη, σημείωσε άλμα 8%, μετά την ανακοίνωση της νέας στρατηγικής της, με έμφαση στα ηλεκτρικά οχήματα.

Γενικώς η συναλλακτική δραστηριότητα αναμένεται μειωμένη, εν όψει και του σαββατοκύριακου της εθνικής αργίας για την Memorial Day.

«Οι αγορές είναι ήσυχες καθώς οι επενδυτές αναμένουν την επόμενη κίνηση της Fed», σημειώνει ο Mark Hackett, επικεφαλής έρευνας επενδύσεων στην Nationwide. «Η χαμηλή μεταβλητότητα και οι μικροί όγκοι συναλλαγών είναι χαρακτηριστικά στοιχεία μιας εβδομάδας που προηγείται εθνικής αργίας», τονίζει.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 23 κινούνται με θετικό πρόσημο και 7 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Boeing, Caterpillar και Honeywell, ενώ των απωλειών εκείνες των Salesforce, Microsoft, Procter & Gamble.

Με ρυθμό 6,4% έτρεξε η αμερικανική οικονομία στο α΄ τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις του προηγουμένου μήνα.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ανάπτυξη 6,6%.

Αν και οι καταναλωτικές δαπάνες αναθεωρήθηκαν υψηλότερα, αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από την ισχυρότερη αύξηση των εισαγωγών.

Για το β΄ τρίμηνο οι οικονομολόγοι αναμένουν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 8,2%.

Πρόκειται για το τρίμηνο με τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το γ΄ τρίμηνο του 2003, και διατήρησε την οικονομία σε τροχιά υπέρβασης του προ πανδημίας επιπέδου αυτό το τρίμηνο.

Πτώση για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα κατέγραψε ο αριθμός των αιτήσεων παροχής επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς περισσότεροι Αμερικανοί εμβολιάζονται και οι επιχειρήσεις ανοίγουν εκ νέου.

Οι αιτήσεις για ένταξη σε πρόγραμμα παροχής βοήθειας σε ανέργους αυξήθηκαν κατά 38.000, στις 406.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 22 Μαίου.

Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 425.000 νέες αιτήσεις.

Η μείωση στον αριθμό των αιτήσεων υπογραμμίζει την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας όσο επισπεύδονται οι εμβολιασμοί και χαλαρώνουν οι ισχύοντες περιορισμοί.

Οι προσλήψεις αναμένεται να συνεχίσουν να ανακάμπτουν στους επόμενους μήνες, όσο περισσότεροι Αμερικανοί ταξιδεύουν και κοινωνικοποιούνται.

Τα στοιχεία για τις αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας είναι ευμετάβλητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξαιτίας των ανεκτέλεστων υπολοίπων, φαινομένων απάτης και νέων προγραμμάτων.

Επίσης, πολλές Πολιτείες προσφάτως ανακοίνωσαν σχέδια για απόσυρση από τα ομοσπονδιακά προγράμματα στήριξης των θέσεων εργασίας, εν μέσω συζήτησης για το εάν η βοήθεια καθιστά πιο δύσκολο στους εργοδότες να προσλάβουν εργαζόμενους.