Ύφεση 0,6% στην Ευρωζώνη στο α΄ τρίμηνο

0
1

Κατά 0,6% συρρικνώθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης στο α΄ τρίμηνο του 2021, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν την τεχνική ύφεση, καθώς το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε όλες τις μεγαλύτερες χώρες εκτός της Γαλλίας.

Η Eurostat, στατιστική υπηρεσία της Ευρωζώνης, τόνισε πως το ΑΕΠ της περιοχής συρρικνώθηκε 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα στοιχεία είναι αντίστοιχα με τις αρχικές εκτιμήσεις που δόθηκαν στις 30 Απριλίου.

Μαζί με την πτώση του ΑΕΠ στο δ΄ τρίμηνο του 2020, 0,7% σε μηνιαία και 4,9% σε ετήσια βάση, η Ευρωζώνη βρίσκεται σε δεύτερη τεχνική ύφεση μετά την έναρξη της πανδημίας.

Ύφεση εμφάνισαν και οι οικονομίες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδία, ενώ η Γαλλία αναπτύχθηκε 0,4% σε τριμηνιαία βάση.

Η Eurostat επίσης ανακοίνωσε ότι η απασχόληση μειώθηκε 0,3% στους πρώτους τρεις μήνες του 2021, μετά από την αύξηση 0,4% σε τριμηνιαία βάση κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση η ύφεση διαμορφώθηκε στο 2,1%.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η Eurostat παρουσίασε τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι εισαγωγές από τη Βρετανία μειώθηκαν περισσότερο από το ένα τρίτο στο α΄ τρίμηνο, μετά από την έξοδο της χώρας από την ενιαία αγορά της ΕΕ.

Το εμπορικό πλεόνασμα με τη Βρετανία αυξήθηκε στα 35,8 δισ. ευρώ καθώς οι εξαγωγές υποχώρησαν 14,3%.

Συνολικά το προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 13 δισ. ευρώ από τα 23,1 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, καθώς οι εξαγωγές υποχώρησαν 0,3% σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 5,6%.

Σε μη προσαρμοσμένη βάση, το εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε στα 15,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο από τα 29,9 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.