Υπερταμείο: Διαγωνισμός εξεύρεσης συμβούλων για την αξιοποίηση του Αερολιμένος Καλαμάτας

Με αφετηρία το αεροδρόμιο Καλαμάτας, για το οποίο δρομολογείται από σήμερα από το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) ο διαγωνισμός για την αναζήτηση συμβούλων, ξεκινούν πλέον οι διαδικασίες αξιοποίησης των 23 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Οι σύμβουλοι που θα επιλεγούν θα αναλάβουν να "ακτινογραφήσουν" το αεροδρόμιο, να εντοπίσουν και να αξιολογήσουν τις επενδυτικές ανάγκες σε συνδυασμό με τις εναλλακτικές δυνατότητες και συμβατικές δομές και να σχεδιάσουν τον διαγωνισμό για την ανάθεση μακροχρόνιας σύμβασης παραχώρησης.

Ειδικότερα, η προκήρυξη του διαγωνισμού από την πλευρά της ΕΕΣΥΠ αφορά στην πρόσληψη τριών συμβούλων (Χρηματοοικονομικού, τεχνικού/κυκλοφοριακού και νομικού) που θα αναλάβουν να σχεδιάσουν τη βέλτιστη πρόταση αξιοποίησης σχετικά με τη σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου της Καλαμάτας.

Στον σχεδιασμό που απαιτείται να υλοποιηθεί από τους συμβούλους, περιλαμβάνονται η διαγνωστική μελέτη και προτάσεις/λύσεις αξιοποίησης του αεροδρομίου μέσα από την κατάρτιση ενός επιχειρησιακού σχεδίου (business plan), καθώς και η συνδρομή στις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με το Υπερταμείο, τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια- ένα εκ των οποίων είναι η Καλαμάτα- αποτελούν μέρος του συνολικού συστήματος αεροπορικών μεταφορών, καθώς εντάσσονται και στην εθνική στρατηγική για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται σήμερα μετά από σχετική απόφαση της διοίκησης του Υπερταμείου για την προκήρυξη του πρώτου σχετικού διαγωνισμού. Σημειώνεται ότι, το 2019 η επιβατική κίνηση στα 23 περιφερειακά αεροδρόμια διαμορφώθηκε σε 1,8 εκατομμύριο ταξιδιώτες, ενώ οι πτήσεις ξεπέρασαν τις 36.000 (στοιχεία με βάση την πανδημία).

«Η ανάπτυξη της χώρας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» σημείωσε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντική την απόφαση.

«Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αεροδρόμια της χώρας με εντυπωσιακή αύξηση της κίνησης κατά τα τελευταία χρόνια. Η αναβάθμισή του θα συμβάλει περαιτέρω στην τουριστική και γενικότερη ανάπτυξη του νομού και ευρύτερα της περιφέρειας Πελοποννήσου, κάτι που, έχουν ήδη επισημάνει εμφατικά και οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί και παραγωγικοί φορείς. Ενδεικτικό ως προς αυτό άλλωστε, είναι το γεγονός ότι από τους 341.000 ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο Καλαμάτας το 2019, οι 317 χιλιάδες ήταν από το εξωτερικό», πρόσθεσε.