Αύξηση μισθών, συλλογικές συμβάσεις και ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που δεν θα στηρίζεται στην κακοπληρωμένη και ευέλικτη εργασία, είναι ο πυρήνας της πρότασης για τα εργασιακά που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM».

«Δεν γίνεται ακόμα και η κυβέρνηση των ΗΠΑ να λέει ότι έχει τελειώσει η λογική του να δίνεις διαρκώς προνόμια στους πλούσιους και ότι αυτό υποτίθεται πως θα φέρει ανάπτυξη που θα "μοιραστεί" στην κοινωνία, κι εδώ να συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο», σημείωσε.

«Στον αντίποδα λοιπόν, εμείς θέλουμε αυξήσεις στους μισθούς, ισχυρό σύστημα συλλογικών συμβάσεων, αποτελεσματικό ελεγκτικό μηχανισμό που θα διασφαλίζει την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Θέλουμε μία αγορά εργασίας που δεν θα έχει "άβατα" για την επιθεώρηση εργασίας, όπως είναι οι τράπεζες και άλλοι μεγάλοι εργασιακοί χώροι», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2017 μεγάλη συστημική τράπεζα πλήρωσε πρόστιμο 1,6 εκ. ευρώ για απλήρωτες υπερωρίες».

«Οι αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί προστατεύουν και την υγιή επιχειρηματικότητα», συμπλήρωσε, «γιατί ξεχωρίζουν τους εργοδότες που τηρούν την εργατική νομοθεσία από τους απατεώνες εκείνους που αυθαιρετούν και -επειδή μπορεί να έχουν πολιτικές άκρες- δεν θα δουν ποτέ την επιθεώρηση εργασίας στην πόρτα τους, μετατρέποντας έτσι την παρανομία σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Τονίζοντας ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δεν θέλει να ρυθμίσει μόνο το εργασιακό τοπίο, αλλά και να διασφαλίσει το ίδιο το δικαίωμα στην εργασία», υπενθύμισε ότι «ζούμε σε μια χώρα με ανεργία στο 17%». «Στο πλαίσιο αυτό, χρειάζεται η εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών που θα έχουν στόχο τη μείωση της ανεργίας», διεμήνυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες, η οποία μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης -αν φυσικά υπάρχει μια κυβέρνηση που έχει αυτήν τη βούληση».

Επισήμανε ακόμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πεδίο των εργασιακών, έχει δείξει έμπρακτα ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς». «Ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μείωσε την αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας από το 20% στο 8,9%, μείωσε την ανεργία σχεδόν 10 μονάδες δημιουργώντας περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας -το 70% των οποίων ήταν πλήρους απασχόλησης-, ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις στη χώρα, κατήργησε τον ρατσιστικό για τους νέους υποκατώτατο μισθό και -για πρώτη φορά μετά το 2010- αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11%», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «με βάση τα πεπραγμένα του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο της εργασίας».

Όσον αφορά το μέτωπο του εμβολιασμού, απηύθυνε κάλεσμα «σε όλους τους νέους ανθρώπους να εμβολιαστούν, παρά την προσβολή της κυβέρνησης με τη δωροκάρτα». Καταλογίζοντας υποκρισία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισήμανε ότι «τώρα δίνει δωροκάρτα στους νέους, όταν πριν από λίγο καιρό δήλωνε στη Βουλή πως βασικός παράγοντας μετάδοσης του ιού είναι η διασκέδαση των νέων ανθρώπων -κι όταν σε όλη την Ευρώπη τα στοιχεία έδειχναν ότι οι εστίες υπερμετάδοσης είναι τα ΜΜΜ και οι χώροι εργασίας».

«Προφανώς όταν ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για νέους ανθρώπους, σκεφτόταν μόνο δαπίτες που διασκεδάζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «σε όλη την περίοδο της πανδημίας, οι νέοι άνθρωποι αυτής της χώρας βρίσκονταν στα courier και τα delivery, στα σουπερμάρκετ και τις αποθήκες, σε μια σειρά από δουλειές που ήταν αόρατες το προηγούμενο διάστημα και μέσα στην πανδημία φάνηκε πόσο σημαντικές είναι για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία».

«Και την ίδια στιγμή που η ΝΔ υλοποιεί μια πολιτική που διαλύει τη ζωή της νέας γενιάς, όταν φέρνει νόμο που αποκλείει 25.000 μαθητές από το πανεπιστήμιο, όταν δεν έχει κάνει τίποτα για να λειτουργήσουν με ασφάλεια σχολεία και σχολές, όταν υποχρεώνει τους νέους ανθρώπους να δουλεύουν απλήρωτα 10ωρα, την ίδια στιγμή δίνει στους νέους μια δωροκάρτα -προσπαθώντας ανεπιτυχώς να καλύψει έτσι την μέχρι τώρα αποτυχία της στους ρυθμούς εμβολιασμού της κοινωνίας», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.