Αυξήθηκε κατά 4,5% το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος της Τουρκίας αλλά παραμένει χαμηλό

0
1

Το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος της Τουρκίας ανήλθε σε 144,7 δισ. δολάρια τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, την Παρασκευή.

Στο τέλος Απριλίου, το χρέος που πρέπει να πληρωθεί τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε κατά 4,5% σε σύγκριση με το τέλος του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος των τραπεζών αυξήθηκε κατά 1% στα 58,5 δισεκατομμύρια δολάρια και το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος άλλων τομέων αυξήθηκε κατά 5,5% στα 62,3 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την ίδια περίοδο.

Το υπόλοιπο ποσό – περίπου 23,9 δισεκατομμύρια δολάρια – ανήκει στην κεντρική τράπεζα.

"Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια συναλλάγματος των τραπεζών που ελήφθησαν από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 2,5% σε 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια", ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας.

Περίπου το 44,8% του χρέους ήταν σε δολάρια ΗΠΑ, 27,5% σε ευρώ, 12,5% σε τουρκικές λίρες και 15,2% σε άλλα νομίσματα.

Από την πλευρά των οφειλετών, το βραχυπρόθεσμο χρέος του δημόσιου τομέα, που αποτελείται από κρατικούς δανειστές, αυξήθηκε 3,5% στα 26,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο ιδιωτικός τομέας συσσώρευσε 94,3 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους, καταγράφοντας ελαφρά αύξηση 3,2%, κατά την ίδια περίοδο.