Εν αναμονή της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ οι αγορές ομολόγων

0
2

Στον «προθάλαμο» της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν εισέλθει οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων. Οι αποδόσεις στις περισσότερες αγορές κινούνται ανοδικά, καθώς οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής, περιμένοντας να δοθεί από την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, το στίγμα για τον βηματισμό που θα ακολουθήσει η Κεντρική Τράπεζα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP.

Τα σημάδια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας σε συνδυασμό με την άνοδο του πληθωρισμού, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές ότι είναι πιθανόν να οδηγήσουν την ΕΚΤ σε μία επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίον απορροφά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

Οι τιμές των ομολόγων πιέζονται ακόμη ελαφρώς, εξαιτίας της αυξημένης προσφοράς τίτλων. Εντός της εβδομάδας έχουν προγραμματίσει Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστρία, Ιρλανδία και Πορτογαλία, ν΄ αντλήσουν από την αγορά περίπου 19 δισ. ευρώ.

Στην εγχώρια αγορά οι αποδόσεις κινήθηκαν στα επίπεδα της Παρασκευής με το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων να κινείται οριακά υψηλότερα του 1%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 10 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 4 εκατ. ευρώ, μόνον, αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έκλεισε στο 0,83% από 0,84% την Παρασκευή έναντι -0,20% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,03% από 1,01%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν στο 1,2188 δολ. από 1,2167 δολ. που άνοιξε η αγορά. Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή προκάλεσαν προβληματισμό για την δυναμική της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2162 δολ.