Ενδιαφέρον για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών

0
1

Τις 5.000 πλησιάζουν οι αιτήσεις από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού τις πρώτες τρεις ημέρες λειτουργίας του νέου πτωχευτικού κώδικα. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία από τα στατιστικά της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, οι συνολικές αιτήσεις μπορεί να ξεπεράσουν τις 5.000 μέχρι το τέλος της ημέρας (συνολικά από την 1η Ιουνίου), ενώ οι ενδιαφερόμενοι που ανοίγουν λογαριασμό για υποβολή αίτησης ίσως ξεπεράσουν τις 8.000.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο, δηλαδή της άρσης του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου, προκειμένου το ηλεκτρονικό σύστημα να ανακτήσει αυτόματα τα απαραίτητα δικαιολογητικά (εισόδημα, περιουσία, ποινικό μητρώο κ.λπ.) και να διαβιβαστούν μαζί με την αίτηση στους πιστωτές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με την υποβολή της αίτησης αναστέλλονται πλειστηριασμοί και αναγκαστικά μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Αν υπάρξει συμφωνία με την πλειοψηφία των πιστωτών, τότε προχωρά η ρύθμιση, αν όχι, ενεργοποιείται η πτωχευτική διαδικασία.

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό, για τις οφειλές προς το Δημόσιο μπορούν να δοθούν ως 240 δόσεις και για τα χρέη προς τις τράπεζες έως 420 δόσεις και επιδότηση δόσης από το Δημόσιο. Ο αριθμός των δόσεων εξαρτάται από εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και προκύπτει αυτόματα μέσα από το ηλεκτρονικό υπολογιστικό εργαλείο της πλατφόρμας.

Για τα χρέη προς τις τράπεζες, ο αριθμός των 420 δόσεων είναι περισσότερο ενδεικτικός, καθώς ο νέος πτωχευτικός νόμος δίνει τη δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα να συμφωνήσουν σε περισσότερες δόσεις με μεταβολή του ποσού κουρέματος της οφειλής.

Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας μπορεί να γίνει μόνο συνολική διευθέτηση χρεών προς Δημόσιο και τράπεζες και όχι μόνο για Δημόσιο ή μόνο για μια τράπεζα. Επίσης, για να προχωρήσει η ρύθμιση των οφειλών, θα πρέπει να συμφωνήσει η πλειοψηφία των πιστωτών σε κάθε κατηγορία οφειλής. Αν υπάρξει συμφωνία, τότε οι υπόλοιποι πιστωτές δεσμεύονται να σεβαστούν τη ρύθμιση.