Φορολογικές διευκολύνσεις ζητάει η ΓΣΕΒΕΕ

Tην παράταση των καταληκτικών ημερομηνιών ανάρτησης στοιχείων στο myDATA καθώς και την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας αντικατάστασης των παλαιών ταμειακών μηχανών ζητάει με επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλο και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει την ανάγκη να δοθούν οι συγκεκριμένες παρατάσεις ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο επανεκκίνησής τους μετά από το πολύμηνο lockdown, εξαιτίας των περιορισμών που υπεβλήθησαν λόγω της πανδημικής κρίσης.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: Καθώς βρισκόμαστε στο στάδιο της σταδιακής επανεκκίνησης της ελληνικής, οικονομίας που δημιουργεί την ανάγκη να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι επιχειρήσεις μετά από το παρατεταμένο διάστημα των περιοριστικών μέτρων, θεωρούμε αναγκαία την μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων – myDATA ως εξής:

-Μέχρι τις 31/10/2021 για την ανάρτηση των εσόδων,

-Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό των εξόδων να ισχύσει από 1/1/2022 και μετά.

Επιπλέον και για την αποφυγή παραλήψεων που μπορεί να οδηγήσουν στην επιβολή των εξοντωτικών προστίμων που προβλέπονται για την εκπρόθεσμη απόσυρση των παλαιών ταμειακών μηχανών θεωρούμε ότι η καταληκτική ημερομηνία αντικατάστασης των παλαιών ταμειακών μηχανών πρέπει να μετατεθεί για τις 31/12/2021, οριζόντια χωρίς εξαιρέσεις, και αφού εκδοθεί η σχετική απόφαση για την μείωση των προστίμων. Τονίζουμε ότι ο εξορθολογισμός των εξοντωτικών προστίμων που προβλέπονται λόγω απώλειας ΦΗΜ όπως έχει καθοριστεί με τον Ν. 4714/2020 θα συμβάλει ιδιαίτερα για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία ομαλά και εμπρόθεσμα, υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Παράλληλα, αναφορικά με την υποχρεωτική ημερομηνία έναρξης έκδοσης αποδείξεων με τις νέες ταμειακές μηχανές (QR κλπ) αυτή σημειώνεται ότι καλό θα ήταν να ακολουθήσει την ημερομηνία ανάρτησης των εσόδων, δηλαδή την 31/10/2021, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι στην παρούσα συγκυρία είναι απολύτως αναγκαίο οι πολιτικές και οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις για την εφαρμογή τους να είναι προσανατολισμένες στην διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας χωρίς να δημιουργούν επιπρόσθετα κόστη και διοικητικά βάρη.