Γ. Περιστέρης: Στόχος τα 3000MW σε 5 χρόνια για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

0
2

«Επενδύουμε στην πράσινη ανάπτυξη, δημιουργούμε πάρα πολλές νέες θέσεις εργασίας και φροντίζουμε να διαχέεται το επενδυτικό μας πρόγραμμα στην κοινωνία», ανέφερε προ ολίγου ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γ. Περιστέρης κατά τη διάρκεια της τακτικής ΓΣ της εταιρείας.

«Οι επιλογές μας απέδειξαν ότι οι δραστηριότητές μας είναι ανθεκτικές στην κρίση», ανέφερε ο κ. Περιστέρης επισημαίνοντας ότι σήμερα πολλές εταιρείες στρέφονται σήμερα στην πράσινη ενέργεια, στην οποία η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εγκαίρως έχει ξεκινήσει να επενδύει από τη δεκαετία του '90.

Όπως είπε, παρά την ατυχία με το απρόβλεπτο γεγονός στο Τέξας και την φυσική καταστροφή που ανάγκασε τη διοίκηση να εγγράψει κάποιες εφάπαξ σημαντικές ζημιές, ως η λιγότερο επώδυνη λύση, το επενδυτικό πρόγραμμα συνεχίζεται και δεν επηρεάζεται καθόλου. "Τα καλύτερα είναι μπροστά μας, ακολουθεί μια σημαντική περίοδος ανάπτυξης τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα", τόνισε ο κ. Περιστέρης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις σημαντικές εισόδους επενδυτών το 2020 που κάποιοι εξ αυτών επένδυσαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσω της εισόδου στην ΤΕΝΕΡΓ, γεγονός που σηματοδοτεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την εταιρεία.

Εξάλλου ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2021 λόγω σημαντικών μετοχικών ανακατατάξεων εισήλθαν μέσω αγοραπωλησιών αποκτώντας σημαντικό ποσοστό τόσο ο κ. Ε. Μαρινάκης όσο και η κ. Μ. Λάτση. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία αποκτά πιο σταθερή μετοχική βάση με ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτό που κάνουμε και θα ακολουθήσουν στα μεγάλα σχέδια που έχουμε μπροστά μας τόνισε ο κ. Περιστέρης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, σκοπός είναι στην επόμενη 5ετία η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να έχει πιάσει τα 3000MW ισχύος.

Στα αιολικά όπου η εταιρεία έχει σημαντική παρουσία ως ηγέτιδα δύναμη στην Ελληνική αγορά και ως η μεγαλύτερη εταιρεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κατασκευάζονται 400 MW και ωριμάζουν ακόμη 63 έργα. Στα φωτοβολταϊκά από ένα χαρτοφυλάκιο 1,7GW, το 1,1GW έχει βεβαίωση παραγωγού και συνεχίζεται η ωρίμανσή του.

Στην αποθήκευση ενέργειας ο κ. Περιστέρης ανακοίνωσε ότι ωρίμασαν οι αντικειμενικές και εξωτερικές συνθήκες και η εταιρεία διαθέτει 2000MW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης και υπό ανάπτυξη όχι μόνο σε μπαταρίες αλλά και σε αντλησιοταμίευση μια τεχνολογία με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία. Δεν υπάρχει άλλο μεγαλύτερο πρόγραμμα αποθήκευσης ενέργειας από άλλη εταιρεία, τόνισε ο κ. Περιστέρης.

Παράλληλα η εταιρεία συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα από κοινού με την εταιρεία Ocean Winds με την οποία έχει συσταθεί κοινοπραξία για την ανάπτυξη πλωτών θαλάσσιων αιολικών πάρκων, αναμένοντας εντός του έτους την οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Τέλος στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων ξεκίνησε το έργο της Πελοποννήσου ενώ η εταιρεία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και σε αυτόν τον κλάδο με στόχο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σε ό,τι αφορα τις επιστροφές προς τους μετόχους ο κ. Περιστέρης ανέφερε ότι η εταιρεία διανέμει ανελλιπώς μέρισμα κάτι που θα συνεχίσει και φέτος με το συνολικό ύψος να φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν δοθεί ως προμέρισμα 20 εκατ. ενώ η ΓΣ ενέκρινε τη διανομή 19,695 εκατ. ευρώ ήτοι 17 λεπτά του ευρώ ανά μετοχή, με ημερομηνία αποκοπή την 5η Ιουλίου και έναρξη καταβολής την 12η Ιουλίου 2021.

Η ΓΣ ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και η εναρμόνιση του καταστατικού με το νέο νόμο 4706 για την εταιρική διακυβέρνηση, η έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων και εκθέσεων, η έγκριση της συνολικής διαχείρισης για το 2020, η απαλλαγή του ορκωτού από ευθύνες αποζημίωσης, η έγκριση της έκθεσης αποδοχών , η έγκριση της έκθεσης πεπραγμένων της επιτροπής ελέγχου, η εκλογή ορκωτού, η έγκριση της πολιτικής καταλληλότητας του ΔΣ και η εκλογή νέου 11μελούς διοικητικού συμβουλίου, καθώς και η αναθεώρηση της πολιτικής αποδοχών.