Η ισοτιμία δολαρίου-τουρκικής λίρας θα φτάσει στο 9,35 στα τέλη του 2021, λέει η τράπεζα MUFG

0
1

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας, MUFG, αναμένει ότι οι αδύναμες βάσεις και οι απειλές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την αυτονομία της Κεντρικής Τράπεζας θα διατηρήσουν την πίεση επί τα χείρω προς τη λίρα, με την ισοτιμία του δολαρίου με τη λίρα να φτάνει σε νέο ρεκόρ στο 9,35 στα τέλη του 2021.

Η ισοτιμία έφτασε περίπου στο 8,63 την Πέμπτη με τη συναλλαγματική ισοτιμία βρετανικής λίρας προς τουρκική λίρα να ανέρχεται στο 12,25 και ακριβώς κάτω από τα υψηλά ρεκόρ που παρατηρήθηκαν την Τετάρτη, αναφέρει ο ιστότοπος exchangerates.org.uk.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε και πάλι χαμηλότερα επιτόκια, χαρακτηρίζοντας την ανάγκη για μείωση «επιτακτική» και πρόσθεσε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αρχίσουν να μειώνονται τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Ο διοικητής της τράπεζας Καβτζίογλου προσπάθησε να περιορίσει τη ζημιά με σχόλια ότι «οι προσδοκίες για πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής, οι οποίες δεν βασίζονται σε λογικά επιχειρήματα, πρέπει να εκλείψουν».

Οι αγορές ήταν αναπόφευκτα δύσπιστες ως προς την ικανότητα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να διατηρήσει τη γραμμή πολιτικής, ειδικά με την επίμονη παρεμβατικότητα του Ερντογάν.

Η MUFG προσθέτει: «Οι συμμετέχοντες στην αγορά θα δουν τώρα ποιος είναι πραγματικά υπεύθυνος για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες».

Η επενδυτική τράπεζα παραμένει σκεπτική για τα τουρκικά βασικά με τους φόβους για τον πληθωρισμό.

Με τον πληθωρισμό άνω του 15%, θα υπάρξει ισχυρή υποκείμενη πίεση για ονομαστική υποτίμηση της λίρας. «Η λίρα παραμένει ευάλωτη σε περαιτέρω αδυναμία με τον πληθωρισμό να αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 17,3% τον Μάιο» αναφέρει επίσης.

Η MUFG ακόμα διευκρινίζει:

«Ο αυξημένος πληθωρισμός υπογραμμίζει περαιτέρω ότι οι πρώιμες μειώσεις των επιτοκίων είναι επικίνδυνες και ακατάλληλες στην τρέχουσα συγκυρία».

Η Τουρκία έχει επίσης ευπάθεια στο ισοζύγιο πληρωμών, η οποία θα αυξηθεί από τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας.

Η τράπεζα αναμένει ότι η προσαρμογή στο εμπόριο είναι πιθανό να προέλθει από την ασθενέστερη εγχώρια ζήτηση, ειδικά με δυσκολίες στην εξασφάλιση εισροών τουρισμού κατά τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν λόγω περιορισμών του κορωνοϊού.