Intrum: Στόχος η ρύθμιση και επαναπώληση δανείων στις τράπεζες

0
3

Καταλυτικό ρόλο στην επαναφορά μεγάλου όγκου δανείων σε κανονικότητα μέσω βιώσιμων ρυθμίσεων θα έχουν οι servicers, αξιοποιώντας το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, το νέο νομοθετικό πλαίσιο και τα εξειδικευμένα εργαλεία που διαθέτουν, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Ιntrum Hellas και Εκτελεστικό Μέλος του Ομίλου Intrum Γιώργος Γεωργακόπουλος, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο της SmithNovak.

Ο στόχος μας είναι τα υφιστάμενα κόκκινα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων να γίνουν εξυπηρετούμενα και να γυρίσουν στις τράπεζες και στην οικονομία, είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτή η βασική δουλειά των servicers, να διαμορφώνουν λύσεις που είναι βιώσιμες, θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανάκαμψη.

Ο συνδυασμός των ευοίωνων μακροοικονομικών προοπτικών που καταγράφονται, η ισχύς του νέου νόμου παροχής δεύτερης ευκαιρίας καθώς και η τεχνογνωσία και τα εργαλεία που διαθέτουν οι servicers, θα λειτουργήσει ως καταλύτης, συμβάλλοντας στην επαναφορά ιδιωτών και επιχειρήσεων σε κανονικότητα.

Λόγω του ρόλου τους και της δυνατότητας μέσω των μεγάλων χαρτοφυλακίων που διαχειρίζονται να έχουν πλήρη εικόνα της οικονομίας, οι servicers έχουν τη δυνατότητα να δίνουν λύσεις, να συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, μέσω και συγχωνεύσεων, ώστε να αναδειχθούν επιχειρηματικές μονάδες υγιείς που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές των επόμενων ετών, σημείωσε ο κ. Γεωργακόπουλος και πρόσθεσε: «Για παράδειγμα, έχουμε στην Intrum ένα χαρτοφυλάκιο 450 ξενοδοχείων, από το οποίο μπορούν να προκύψουν συνέργειες και συνένωση δυνάμεων μεταξύ των επιχειρήσεων».

Για το νέο νόμο παροχής δεύτερης ευκαιρίας, ο επικεφαλής της Intrum Hellas επισήμανε ότι διαμορφώθηκε μετά από στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να συμβάλλουν στην επιτυχία του. «Ο νέος νόμος για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες στους δανειολήπτες να διευθετήσουν τις οφειλές τους και παρέχει εξαιρετικά εργαλεία στις εταιρείες διαχείρισης. Αυτό ισχύει τόσο για επιχειρήσεις όσο και για ιδιώτες».

Ειδικά ο εξωδικαστικός μηχανισμός διακρίνεται από διαφάνεια και ταχύτητα και είναι φιλικός στη χρήση από τον οφειλέτη, ένα πλεονέκτημά του που δεν έχει αναδειχθεί ακόμη αλλά θα γίνεται πιο απτό όσο θα αυξάνεται ο αριθμός των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, είπε ο κ. Γεωργακόπουλος.

«Στην Intrum έχουμε επενδύσει σημαντικά στα δικά μας συστήματα και έχουμε αλλάξει εσωτερικά τις διαδικασίες μας, ώστε να μπορούμε να δώσουμε πολύ άμεσα απαντήσεις στους δανειολήπτες για την υπόθεσή τους».

Χαρακτήρισε δε ο κ. Γεωργακόπουλος, την προστασία των ευάλωτων οφειλετών που διασφαλίζεται στο νόμο, αναγκαιότητα για ένα δίκαιο και αξιόπιστο νομοθετικό πλαίσιο. «Εμείς χρησιμοποιούμε παράλληλα και δικά μας εργαλεία για να εντοπίσουμε και να διαφυλάξουμε τους δανειολήπτες που είναι ευάλωτοι», τόνισε και υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την σωστή λειτουργία του νομοθετικού πλαισίου, η έναρξη λειτουργίας του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων.

Ο κ. Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Ηρακλής, χαρακτηρίζοντάς το, ορόσημο αφού σε περίπου ενάμιση χρόνο από την υλοποίησή του, δημιουργήθηκε μια αγορά από τη λειτουργία της οποίας όλοι επωφελούνται, δανειολήπτες, επενδυτές, τράπεζες και διαχειριστές.

Με τη συνδρομή του θετικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος, αναμένεται ότι οι ανακτήσεις θα βελτιώνονται, όπως και οι αποδόσεις των επενδυτών ενώ το επόμενο διάστημα, θα μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία της δευτερογενούς αγοράς, επισήμανε.