Ισπανία: Η οικονομική παραγωγή αυξήθηκε 18% το β΄ τρίμηνο λέει ο Σάντσεθ

0
1

Η οικονομική παραγωγή της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 18% το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Έχουμε μια εκκολαπτόμενη οικονομική ανάκαμψη», ανέφερε ο Σάντσεθ, μιλώντας στο ραδιόφωνο Cadena SER, σύμφωνα με το Reuters, και πρόσθεσε: «Στο τρίμηνο που ολοκληρώνεται, το ΑΕΠ θα είναι αυξημένο κατά 18%, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους».

Η ετήσια σύγκριση, ωστόσο, γίνεται με μια περίοδο κατά την οποία η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης επλήγη σφόδρα λόγω των εκτεταμένων lockdowns για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού, που οδήγησαν σε μείωση της οικονομικής παραγωγής κατά 21,6%.

Κι αυτό γιατί οι περιορισμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας έπληξαν έντονα την τουριστική βιομηχανία της χώρας, η οποία αντιπροσώπευε περίπου το 12% της οικονομίας πριν την πανδημία, ενώ οδήγησε σε μείωση και της εργοστασιακή δραστηριότητα αλλά και την ιδιωτική κατανάλωση.

Συνολικά το προηγούμενο έτος, το ισπανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 10,8%.

Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, η ισπανική κυβέρνηση αναφέρει ότι η ανάπτυξη από τρίμηνο σε τρίμηνο θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 1,6% και 1,7%, ωστόσο τα επίσημα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιουλίου.

Για το σύνολο του έτους, η Τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 6,2%, ενώ η επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 6,5%, η οποία συνδέεται με την πρόοδο του προγράμματος εμβολιασμού κατά του κορονοϊού αλλά και την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.