Μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που διατηρούν κέντρα υποδοχής μεταναστών

0
2

Σημαντική ανάσα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου αποτελεί η απόφαση για μονιμοποίηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ σε αυτά καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής κέντρων υποδοχής μεταναστών σε αυτά.

Η απόφαση αφορά τη Χίο, τη Λέσβο, την Κω, τη Σάμο και τη Λέρο.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωσε σχετικά:

«Με την συμφωνία στο Eurogroup για την μονιμοποίηση του νησιωτικού ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου που επηρεάζονται από την μεταναστευτική κρίση, δίνεται επιτέλους μια οριστική λύση σε ένα σημαντικό ζήτημα που είχε προκαλέσει η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να τον καταργήσει.

Μία λύση που σε συνδυασμό με τη μείωση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού θα διασφαλίσει τη σταθερότητα των νησιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και της εν γένει οικονομικής δραστηριότητας στα 5 αυτά νησιά που για αρκετά χρόνια σήκωσαν δυσανάλογο βάρος. Η Κυβέρνηση εκπληρώνει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τις δεσμεύσεις της προς τις νησιωτικές κοινωνίες.

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά αποτελούσε μέχρι πρότινος μία ελάφρυνση που κρατούσε μόλις έξι μήνες, ως μέτρο ανακούφισης από την μεταναστευτική κρίση. Στο πέρας του 6μήνου η χώρα μας έπρεπε να ζητήσει την έγκριση των Θεσμών προκειμένου να λάβει μία ακόμα παράταση έξι μηνών, αναγνωρίζοντας το βάρος που σήκωναν στις πλάτες τους οι νησιώτες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, διπλάσιες καταγράφονται οι αναχωρήσεις αιτούντων ασύλου και μεταναστών από την χώρα μας, σε σχέση με τον συνολικό αριθμό αφίξεων τους πρώτους πέντε μήνες του 2021.

Όπως πληροφορεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μετά από συστηματικές προσπάθειες, 4.951 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών αναγκαστικών απελάσεων και επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 2.891 αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου και το Φυλάκιο του Έβρου, αριθμός μειωμένος κατά 68% σε σχέση με τις αφίξεις του 2020 (9.421 αφίξεις).

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, μέχρι και τις 31 Μαΐου στα ελληνικά νησιά φιλοξενούνταν 10.289 αιτούντες άσυλο, αριθμός μειωμένος κατά 71% σε σχέση με τον Μάιο του 2020, ενώ στα ΚΥΤ των νησιών ζουν 8.901 άτομα. Συνολικά ο αριθμός των διαμενόντων σε όλη τη χώρα είναι μειωμένος κατά 42%, σε σχέση με το Απρίλιο του 2020.

Πηγή: xiakoslaos.gr