Μικρές απώλειες στη Wall μετά τα ρεκόρ της Δευτέρας

0
3

Με μικρές απώλειες κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τα χθεσινά ρεκόρ καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους σε ένα μπαράζ μακροοικονομικών στοιχείων εν αναμονή των ανακοινώσεων της Federal Reserve αύριο.

Τη Δευτέρα, Nasdaq και S&P 500 έκλεισαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ, ενώ ο Dow Jones έχασε έδαφος υποχωρώντας περίπου 1,1% από το τελευταίο του ρεκόρ που σημείωσε στις 7 Μαΐου.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 0,8% τον Μάιο από τον προηγούμενο μήνα, με την ετήσια μεταβολή να σκαρφαλώνει στο 6,6%.

Τα στοιχεία έρχονται σε συνέχεια ενός εντυπωσιακού ράλι των τιμών καταναλωτή τους προηγούμενους μήνες που οδήγησε τον πληθωρισμό σε πρωτοφανή επίπεδα για τα τελευταία χρόνια. Το άλμα των τιμών έχει προβληματίσει την αγορά που εκτιμά ότι εάν συνεχιστεί, η Fed δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να τερματίσει την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας πάντως εμφανίζονται καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας ότι το άλμα των τιμών αποτελεί ένα παροδικό φαινόμενο που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε έκτακτους παράγοντες, όπως οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της πανδημίας.

Δεν συμφωνούν πάντως όλοι με αυτή την οπτική. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Paul Tudor Jones σε συνέντευξη του στο CNBC δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της Fed κινδυνεύουν να κάνουν ένα σημαντικό λάθος στην πολιτική τους, αντιμετωπίζοντας τις πιέσεις στις τιμές σαν ένα προσωρινό φαινόμενο ή βραχύβιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ανακοινώσεις της Federal Reserve μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής αύριο αναμένεται να μονοπωλήσουν την προσοχή καθώς οι επενδυτές θα αναζητούν σημάδια για τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 118,83 μονάδες ή -0,35% στις 34.272,69 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 6,29 μονάδες ή -0,15% στις 4.248,63 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 29,82 μονάδες ή -0,21% στις 14.144,98 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόλις οκτώ κινούνται με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Chevron με κέρδη 1,96 δολ. ή σε ποσοστό 1,82% στα 109,93 δολ. και ακολουθούν American Express στα 164,93 δολ. με άνοδο 0,68% και Boeing με κέρδη 0,28% στα 245,82 δολ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι JPMorgan Chase (-1,52%), Home Depot (-1,16%) και Merck (-0,84%).

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν τον Μάιο, μετά από δύο μήνες ανόδου σε μία ένδειξη ότι οι καταναλωτές αρχίζουν να "μεταφέρουν" το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών τους σε υπηρεσίες καθώς ανοίγει ξανά η οικονομία.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 1,3% τον Μάιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg προέβλεπαν μείωση 0,8%.

Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η  Federal Reserve έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 0,8% τον Μάιο, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal για αύξηση 0,5%.

Η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας αυξήθηκε στο 75,2% τον Μάιο που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της πανδημίας το περασμένο έτος.

Τέλος, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η New York Fed έδειξαν ότι ο μεταποιητικός δείκτης Empire State για τις επιχειρηματικές συνθήκες υποχώρησε 6,9 μονάδες στις 17,4 μονάδες τον Ιούνιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στις 22,3 μονάδες. Μετρήσεις πάνω από το μηδέν δείχνουν βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών.