Ο “Γολγοθάς” των ιδιοκτητών ακινήτων – Εννέα “αγκάθια” επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ

Τον δικό τους "Γολγοθά" βιώνει οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είδαν τα μισθώματα να μειώνονται με κρατική εντολή, άκουσαν ότι μέρος των απωλειών θα καλύψει το κράτος και τελικά δεν βλέπουν το χρώμα του χρήματος, τουλάχιστον σε ικανοποιητικούς χρόνους.

Η γραφειοκρατία παίζει τον δικό της ρόλο και παρά το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis-net έχει ανοίξει από τις 27 Μαΐου, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αδυνατούν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση.

Δεν γνωρίζουν τα ποσά που θα δηλώσουν στο έντυπο Ε2 για τα εισοδήματα από ενοίκια, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν δώσει το δικαίωμα της υπεκμίσθωσης και δεν έχουν αποζημιωθεί από το κράτος αναμένουν τις ενέργειες της φορολογικής διοίκησης πριν την υποβολή της δήλωσης τους. Και αυτό καθώς σε διαφορετική περίπτωση δηλαδή, εφόσον δεν αποζημιωθούν, θα πρέπει να προχωρήσουν σε εξώδικη δήλωση προκειμένου να γλιτώσουν τους φόρους για ενοίκια που δεν εισέπραξαν.

Από την ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες όλα θα διευθετηθούν επισημαίνοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι ενέργειες θα γίνουν αυτόματα από την ΑΑΔΕ, ενώ σε άλλες θα αποσταλούν ηλεκτρονικά μηνύματα για να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Πάντως τα θέματα που ταλανίζουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων από τον Μάρτιο του 2020 θα πρέπει να επιλυθούν πριν από τα τέλη Ιουλίου προκειμένου να μην χάσουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο εφάπαξ με έκπτωση 3%.  

Για παράδειγμα ιδιοκτήτης ακινήτου που έχει δώσει το δικαίωμα υπεκμίσθωσης δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από το κράτος ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει μειωμένο ενοίκιο. Στην περίπτωση αυτή ο ιδιοκτήτης περιμένει εάν θα τον αποζημιώσει το κράτος ή εάν θα πρέπει να προχωρήσει στη  αποστολή εξωδίκου στον ενοικιαστή με στόχο να αποφύγει την καταβολή φόρου για μισθώματα που ποτέ δεν έλαβε.

Τα κυριότερα προβλήματα τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης για τους ιδιοκτήτες σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ είναι τα εξής:

1.           Να πραγματοποιηθεί η "προκαταβολική" πληρωμή αποζημιώσεων μηνός Μαΐου 2021.

2.           Να εκδοθεί και δημοσιευτεί η απόφαση για τους ΚΑΔ του μηνός Ιουνίου 2021.

3.           Να ανακοινωθεί αν και τι θα ισχύσει στο θέμα αυτό κατά τον μήνα Ιούλιο 2021.

4.           Να ανοίξει η εφαρμογή της ΑΑΔΕ για αναδρομικές διορθώσεις μισθωτηρίων και για αρχικές δηλώσεις και διορθώσεις COVID περιόδου τόσο της περιόδου Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020, όσο και κυρίως των μηνών Ιανουαρίου 2021 και εφεξής.

5.           Να ανακοινωθούν οι εφαρμοστικές λεπτομέρειες και προθεσμίες της πρόσφατης εγκυκλίου για τις υπεκμισθώσεις ακινήτων και να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων.

6.           Στο πρόβλημα αυτό, σημαντικό προαπαιτούμενο είναι να μπορεί τα καθένα από τα τρία μέρη των σχέσεων αυτών (εκμισθωτής – υπεκμισθωτής – υπομισθωτής) να  πληροφορηθεί τι έχουν κάνει σχετικά τα λοιπά μέρη, χωρίς να υπάρχει επίκληση φορολογικού απορρήτου, ώστε κάθε μέρος να μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του. Επίσης σε κάθε δήλωση υπεκμίσθωσης ακινήτου, συμβατική ή αυθαίρετη, θα πρέπει να ενημερώνεται ο εκμισθωτής-ιδιοκτήτης του ακινήτου.

7.           Να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμούσες διορθώσεις λαθών, πληρωμές και συμψηφισμοί αποζημιώσεων των εκμισθωτών, ακόμη και με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών.

8.           Να δοθεί παράταση έως 31.12.2021 για την χωρίς πρόστιμο δήλωση λύσης των ανενεργών μισθώσεων ακινήτων.

9.           Προς διευκόλυνση της συμπλήρωσης του Ε2 ακινήτων με αναγκαστικές μειώσεις ενοικίων, να επιτραπεί ρητά η αναγραφή του συνόλου των ετήσιων μισθωμάτων σε μια γραμμή της φόρμας.