Οι κινεζικές εισαγωγές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 10 ετών

0
3

Οι κινεζικές εισαγωγές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 10 ετών τον Μάιο, χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για πρώτες ύλες, αν και η αύξηση των εξαγωγών επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, εν μέσω προβλημάτων που προκάλεσαν κρούσματα της COVID-19 στα μεγάλα λιμάνια στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ενώ η γρήγορη ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες αγορές ενίσχυσε τη ζήτηση για κινεζικά προϊόντα, η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών και μεταφορών, τα προβλήματα στην επιμελητεία και η ενίσχυση του γιουάν σκίασαν τις προοπτικές για τη μεγαλύτερη στον κόσμο εξαγωγική χώρα.

Οι εξαγωγές της Κίνας με νόμισμα αναφοράς το δολάριο αυξήθηκαν κατά 27,9% τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, λιγότερο από την αύξηση κατά 32,3% που καταγράφηκε τον Απρίλιο και συγκριτικά με 32,1% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 51,1% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο, η ταχύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2011 αλλά βραδύτερη από το 51,5% που ανέμεναν αναλυτές σε έρευνα του Reuters.

Η Κίνα κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα 45,53 δισεκ. δολαρίων, μεγαλύτερο από το πλεόνασμα 42,86 δισεκ. δολαρίων του Απριλίου αλλά λιγότερα από τα 50,5 δισεκ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.