ΟΛΘ: Τέλος καλοκαιριού ο ανάδοχος για τον έκτο προβλήτα

0
3

Στο τέλος του καλοκαιριού προσδιορίζει χρονικά η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) την ανάδειξη αναδόχου για το mega project του έκτου προβλήτα, όπως γνωστοποιήθηκε στη σημερινή Γενική Συνέλευση.

Την τωρινή περίοδο, η διοίκηση αξιολογεί τις δεσμευτικές προσφορές. "Δεν είναι μία εύκολη διαδικασία και σίγουρα δεν πρέπει να γίνει γρήγορα και βιαστικά. Έχουμε δώσει εντολή για πλήρη και λεπτομερή αξιολόγηση" σχολίασε ο πρόεδρος του ΔΣ, Αθανάσιος Λιάγκος.

Όπως εξήγησε, από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, αναμένεται μία περίοδος περίπου 36 μηνών για την κατασκευή του έργου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Franco Nicola Cupolo τόνισε παράλληλα ότι με την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων, η παραγωγική δυναμικότητα του λιμένα θα φτάσει τα 2-2,5 εκατ. TEUs το χρόνο, από τα 500.000 "κουτιά" που εξυπηρετεί σήμερα.

Αναφορικά με το διεθνές περιβάλλον και την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, ο κ. Cupolo σχολίασε πως δεν υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις, συμπληρώνοντας, μάλιστα, πως καταγράφεται αύξηση της αποδοτικότητας κατά 20% σε ετήσια βάση στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο CFO του ΟΛΘ, Henrik Meldgaard Jepsen υπογράμμισε πως το πρώτο εξάμηνο οι διακινούμενοι όγκοι ανέρχονται σε υψηλότερα επίπεδα σε ετήσια βάση τόσο σε εμπορευματοκιβώτια όσο και σε συμβατικό φορτίο.
Κερδοφορία και μέρισμα

Αναφορικά με τα περιθώρια κερδοφορίας, ο κ. Jepsen είπε ότι διαμορφώνονται σε αντίστοιχα επίπεδα με αυτά της περσινής χρήσης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο ΟΛΘ θα διανείμει καθαρό μέρισμα 1,349 ευρώ ανά μετοχή, με ημερομηνία έναρξης καταβολής την 7η Ιουλίου.

"Πρέπει να βρεθεί χρυσή ισορροπία ανάμεσα στην ικανοποίηση του επενδυτικού προγράμματος και τη διανομή μερίσματος που θα ικανοποιεί τους μετόχους. Συνεπώς η υψηλή διανομή θα εξετάζεται σε ετήσια βάση" σχολίασε ο κ. Jepsen.
Η Δημόσια Πρόταση

Τέλος, σε ερώτημα του Capital.gr για τη Δημόσια Πρόταση που πρέπει να υποβάλει η Belterra Investments, συμφερόντων Σαββίδη, ο κ. Λιάγκος ανέφερε ότι "δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές στη στρατηγική και τους επιχειρηματικούς στόχους του ΟΛΘ", επιβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι δεν "υφίσταται πρόθεση εξόδου από το Χρηματιστήριο".