Περιορίστηκε το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά

0
3

Aνοδικά κινούνται και σήμερα οι περισσότερες αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, «ευθυγραμμισμένες» με την πορεία του ευρωομολόγου του οποίου η διαπραγμάτευση ξεκίνησε εντυπωσιακά σήμερα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου με το οποίο η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει τα πρώτα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης υποχώρησε στο -0,086%.

Οι επενδυτές αναμένουν πάντως τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς αναμένεται να ξεκινήσει τουλάχιστον η συζήτηση για την σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων (περιορισμός στις αγορές ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα) να ξεκινήσει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά διατηρείται το θετικό κλίμα με αποτέλεσμα οι αποδόσεις όλων σχεδόν των ομολόγων να υποχωρήσουν ελαφρώς, και να περιοριστεί περαιτέρω το περιθώριο των 10ετων ομολόγων. Έτσι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε οριακά στο 0,73% από στο 0,74%, του 5ετούς ομόλογου υποχώρησε στο -0,01% από 0,08%, ενώ του 15ετούς διατηρήθηκε στο 0,88%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 151 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 83 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 0,73% από 0,74% έναντι -0,24% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 0,97% από 0,99%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν στο 1,2125 από 1,2122 δολ, που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2124 δολ.