ΠΟΕ: Εμπόδια στο εμπόριο αγαθών που σχετίζονται με την πανδημία

Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) δήλωσε σήμερα ότι έχουν αυξηθεί τα εμπόδια σε ό,τι αφορά τις ιατρικές προμήθειες που χρησιμοποιούνται κατά της COVID-19 και κάλεσε τα κράτη-μέλη να τα άρουν, ενώ ο οργανισμός εντείνει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για τον διαμοιρασμό εμβολίων.

«Η τάση πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα σε διαδικτυακό φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών, αναφερόμενη σε εμπόδια στο εμπόριο αγαθών που σχετίζονται με την πανδημία.

«Πρέπει να καταργήσουμε αυτούς τους περιορισμούς ούτως ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε… ιατρικά προϊόντα, προμήθειες και εμβόλια (ταχύτερα)».

Η ίδια είπε ότι ο αριθμός των εμπορικών περιορισμών ήταν 109 στην αρχή της πανδημίας, στις αρχές του περασμένου έτους, και ότι στη συνέχεια μειώθηκε σε 51 αλλά έκτοτε αυξήθηκε σε 53.

Στην ίδια εκδήλωση, κάλεσε τα μέλη του ΠΟΕ να καταλήξουν σε συμφωνία έως τον Ιούλιο για τη βελτίωση της πρόσβασης σε εμβόλια κατά της COVID-19 ύστερα από μήνες συνομιλιών για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των φαρμακοβιομηχανιών.

Οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες υποστηρίζουν την άρση αλλά αρκετές πλούσιες χώρες παραμένουν σταθερά αντίθετες σε αυτή, λέγοντας ότι θα αποθαρρύνει την έρευνα που επέτρεψε να παραχθούν τόσο γρήγορα εμβόλια κατά της COVID-19.

«Θα είναι σκληρό διότι υπάρχουν ακόμα διαφορές αλλά ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να έχουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση», δήλωσε η Οκόντζο-Ιουεάλα. «Βιάζομαι και θέλω να έχουμε κάποια συμφωνία έως τον Ιούλιο διότι οι ζωές είναι σημαντικές».