“Πράσινο φως” από Κομισιόν για τη δόση από τα κέρδη ομολόγων

0
3

Την εκταμίευση της δόσης των 748 εκ ευρώ από τα κέρδη ομολόγων προτείνει στο Eurogoroup η έκθεση της η Ευρωπαϊκής Επιτροπή επικυρώνοντας την επιτυχημένη ολοκλήρωση της 10ης αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας

Η Commission αιτιολογεί την θέση της θεωρώντας ότι παρά κάποιες καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας υπάρχει επαρκής πρόοδος των ελληνικών αρχών σε ένα πακέτο βασικών μεταρρυθμίσεων.

Στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που έχουν προχωρήσει περιλαμβάνει πλήρης εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα και για τα φυσικά πρόσωπα από 1η Ιουνίου που θεωρείται πολύ βασική, καθώς δίνει μια συνολική λύση για το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέος.

Τονίζει πάντως ότι θα πρέπει ο νέος φορέας για την πώληση και επαναμίσθωση για 12 χρόνια των ακινήτων νοικοκυριών που θα καταλήγουν στην λεγόμενη «ατομική πτώχευση» , δεν θα πρέπει να ενταχθεί στους φορείς της γενικής Κυβέρνησης θα έχει αρνητική επίδραση στα δημόσια έσοδα.

 Επίσης καταγράφει πρόοδο στην παράταση του προγράμματος Ηρακλής που συνετέλεσε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια από το 40% το 2019 στα 30,2% στο τέλος του 2020 καθώς θα βοηθήσει την ταχύτερη εξυγίανση των τραπεζών.