Πρόστιμο 220 εκατ. ευρώ στην Google από τη Γαλλία

0
2

Η Google συμφώνησε να πληρώσει 220 εκατ. ευρώ (268 εκατ. δολ.) προκειμένου να ρυθμίσει μέσω συμβιβασμού μια έρευνα για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων στη Γαλλία για κατάχρηση μονοπωλιακής θέσης εκ μέρους της στον χώρο της διαδικτυακής διαφήμισης.

Η γαλλική Αρχή Ανταγωνισμού ανέφερε ότι η Google παρέπεμπε κατά παράβαση των κανόνων δραστηριότητα στον διαφημιστικό σέρβερ της και στην υπηρεσία online δημοπρασιών της, προς ζημία των ανταγωνιστών της.

Εκτός του προστίμου, η Google δεσμεύθηκε να διορθώσει την κατάσταση βελτιώνοντας τη διαλειτουργικότητα  των υπηρεσιών Ad Manager της με εκείνες τρίτων μερών.

«Η απόφαση για το πρόστιμο στην Google είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι η πρώτη σε παγκόσμια κλίμακα που αντιμετωπίζει το ζήτημα των πολύπλοκων αλγοριθμικών διαδικασιών δημοπρασίας για τη διαδικτυακή διαφήμιση», ανέφερε η Isabelle de Silva, η οποία ηγείται της γαλλικής Αρχής Ανταγωνισμού, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Με ξεχωριστές υποθέσεις ενάντια σε Google, Apple και Facebook, οι γαλλικές αρχές έχουν αρχίσει να πλήττουν τεχνολογικούς κολοσσούς, προκειμένου να χαλιναγωγήσουν την αντιανταγωνιστική συμπεριφορά τους στον χώρο της διαδικτυακής διαφήμισης.

Ενώ η υπόθεση της Google κλείνει με την επιβολή του προστίμου, την προηγούμενη εβδομάδα η Facebook προσπάθησε να αποφύγει μια αντίστοιχη ρύθμιση, προτείνοντας αντίθετα να αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των αρχών.

Η υπόθεση της Google ξεκίνησε το 2019, μετά από αιτήματα του ομίλου του Rupert Murdoch News Corp., της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro και του βελγικού ομίλου Rossel La Voix.