Σε χαμηλό δύο εβδομάδων το Bitcoin – Στο -7% μετά την ανάκτηση των λύτρων από την Colonial

0
4

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων κατρακυλά την Τρίτη το Bitcoin, με ορισμένες αναλυτές να υποδεικνύουν την ανάκτηση μεγάλου μέρους των λύτρων που είχε πληρώσει η Colonial Pipeline σε χάκερς που είχαν επιτεθεί στο σύστημα λειτουργίας του αγωγού καυσίμων της στις ανατολικές ΗΠΑ ως απόδειξη ότι τα κρυπτονομίσματα δεν βρίσκονται εκτός του κρατικού πλαισίου ελέγχου.

Το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα υποχωρούσε κατά περίπου 7% στις 11.13 π.μ. ώρα Ελλάδος στο Λονδίνο, στα 33.100 δολ.  Ο ευρύτερος δείκτης Bloomberg Galaxy Crypto Index έφτασε να υποχωρεί έως και κατά 10%.

Το γεγονός ότι οι αστυνομικές αρχές «μπορούν να εντοπίσουν το θεωρητικά αδύνατο να εντοπιστεί και να το κατάσχουν δείχνει να υπονομεύει την ελευθεριακή, εκτός κρατικού ελέγχου φυσιογνωμία των κρυπτονομισμάτων», αναφέρει στο πρακτορείο Bloomberg o Jeffrey Halley, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda.

Οι σημερινές ρευστοποιήσεις πιθανόν να αποτελούν απότοκο της παραπάνω διαπίστωσης, προσθέτει.

Οι ΗΠΑ ανέκτησαν σχεδόν το σύνολο των λύτρων τα οποία είχε καταβάλει η Colonial Pipeline σε Bitcoin τον περασμένο μήνα,  σε μια ένδειξη ότι οι αρχές μπορούν να εντοπίζουν τους δράστες εγκληματικών πράξεων μέσω Διαδικτύου, ακόμη και όταν δρουν εκτός των εθνικών συνόρων.

Ο Halley συμπληρώνει ότι, εάν το Bitcoin σπάσει το φράγμα των 30.000 δολ. προς τα κάτω, θα πρόκειται για ακόμη μία συνθηκολόγηση για τους λάτρεις των κρυπτονομισμάτων.

Το Bitcoin παραμένει ακόμη κι έτσι σε επίπεδα κερδών 14% από τις αρχές του έτους, ωστόσο έχει βυθιστεί από τα υψηλά του, στα μέσα Απριλίου, κοντά στα 65.000 δολ. 

Το selloff ενισχύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο ισχυρό άνδρα της Tesla, Έλον Μασκ, ο οποίος επέκρινε δημόσια το κρυπτονόμισμα για τις ποσότητες ενέργειας που απαιτούνται για την εξόρυξή του.

Η σκληρή γραμμή που υιοθετεί τελευταία η Κίνα έναντι του κρυπτονομίσματος ενισχύει επίσης την πτωτική πορεία του.