Σταϊκούρας: Ουσιαστικός ο ρόλος του Ομίλου της ΕΤΕπ στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας – Χρηματοδοτήσεις ρεκόρ

0
1

Την ικανοποίηση τους για την εξαιρετική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της χώρας μας οδηγώντας σε χρηματοδοτήσεις ρεκόρ και σε περαιτέρω ενίσχυση τους, εξέφρασαν μετά την συνάντηση τους ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, αρμόδιος για την Ελλάδα, Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν και ο Αλέν Γκοντάρ, διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων του ομίλου της ΕΤΕπ, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιούν στη χώρα μας.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε έμφαση στον ουσιαστικό ρόλο της ΕΤΕπ στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εστιάζοντας σε πυλώνες, όπως, στις χρηματοδοτήσεις ρεκόρ της ΕΤEπ προς τη χώρα μας το 2020 με 2,8 δισ. ευρώ καθώς και στις εγκρίσεις επιπλέον 4,3 δισ. ευρώ για μελλοντικές επενδύσεις.

Η χρηματοδότηση του Ομίλου της ΕΤΕπ στην Ελλάδα κατά την περυσινή χρονιά ήταν η τρίτη μεγαλύτερη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ποσοστό του ΑΕΠ. Επιπροσθέτως, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τις κατά κεφαλήν υπογραφές συμβάσεων με την ΕΤΕπ.

Όπως είπε ο υπουργός, το 45% της χρηματοδότησης που διατέθηκε το περασμένο έτος αφορά δράσεις για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος που θα συμβάλει άμεσα στη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Ο κ. Σταϊκούρας έδωσε επίσης έμφαση στην τεχνογνωσία που παρέχει ο όμιλος της ΕΤΕπ, αναφερόμενος σε περιπτώσεις 13 έργων στη Ελλάδα.

Έμφαση δόθηκε επίσης από τον υπουργό και τα επιτελικά στελέχη του Ομίλου της ΕΤΕπ στην συμφωνία που έχει υπογραφεί μέσω της οποίας η ΕΤΕπ θα συμβάλει στη διαχείριση με 5 δισ. ευρώ για τη στήριξη νέων επενδύσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0".

Τα διοικητικά στελέχη του Ομίλου της ΕΤΕπ έδωσαν επίσης έμφαση στη συνεργασία του Ομίλου με τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάνοντας ειδική αναφορά στη σημερινή υπογραφή συμφωνίας με την Εθνική Τράπεζα.

Μέσω της συμφωνίας αυτής, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα που έχουν πληγεί από τον COVID-19 θα επωφεληθούν από νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 1,125 δισ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων και των πρώτων συναλλαγών στη χώρα κάτω από αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα εγγυηθούν τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που παρέχεται από την Εθνική Τράπεζα, βοηθώντας έτσι εταιρείες όλων των μεγεθών να αποκτήσουν πρόσβαση σε συμφέρουσα χρηματοδότηση, να αντεπεξέλθουν πιο αποτελεσματικά στις επιχειρηματικές προκλήσεις που θέτει η πανδημία και να επενδύσουν στο μέλλον.

Όπως επισήμαναν τα διοικητικά στελέχη της ΕΤΕπ αλλά και ο υπουργός Οικονομικών στις συναντήσεις που είχε στη διάρκεια των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα και στο Λουξεμβούργο, η έγκριση της χρηματοδότησης μελλοντικών επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους 4,3 δισ. ευρώ – ποσό που ξεπερνά κάθε προηγούμενο στα χρόνια της δραστηριοποίησης της ΕΤΕπ στην Ελλάδα και είναι σχεδόν τριπλάσιο, σε σύγκριση με το 2019 – εγγυάται την περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου του Ομίλου ΕΤΕπ, ως κομβικού τεχνικού και χρηματοδοτικού εταίρου της χώρας.