ΣΒΕ: Βελτιώνεται σταθερά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

0
3

Ενισχύθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2021 η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει άνοδο τριών (3) θέσεων εν μέσω μάλιστα της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute for Management Development (IMD) της Ελβετίας.

Ειδικότερα, η χώρα πλέον βρίσκεται στην 46η θέση της σχετικής κατάταξης, από την 49η θέση που βρισκόταν πέρυσι, μεταξύ 64 χωρών.

Συνολικά τη διετία 2019 – 2020 η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας βελτιώθηκε κατά δώδεκα (12) συνολικά θέσεις.

Η βελτίωση αυτή προήλθε από τη βελτίωση του δείκτη της "Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας" κατά επτά (7) θέσεις για δε το 2020 από τη βελτίωση του δείκτη της εγχώριας "Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας" κατά δεκατέσσερεις (14) θέσεις.

«Παρά την πρωτόγνωρη κρίση λόγω της πανδημίας και των σκληρών lockdowns, ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας, και ειδικά η βιομηχανία και η μεταποίηση, άντεξαν στις σφοδρές πιέσεις από το περιβάλλον δραστηριοποίησής τους, προσαρμοζόμενες ταχύτατα στα νέα δεδομένα, ενισχύοντας έτσι τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας», αναφέρει σε δήλωση του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλαδος (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης.

«Με δυο σημαντικές βελτιώσεις κατά επτά (7) θέσεις του δείκτη "Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα" τόσο το 2019 όσο και το 2020, η πατρίδα μας ανακτά το χαμένο έδαφος των προηγουμένων ετών σε όρους διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα, οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και οι ορθές αποφάσεις της για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υποβοηθούν επίσης καταλυτικά στην επάνοδο της Ελλάδας στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Όμως, για την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, αποτελεί αδήριτη ανάγκη να επανέλθει στην προτεραιότητα της αναπτυξιακής πολιτικής η μεταποίηση και η βιομηχανία. Μόνον με σημαντικές επενδύσεις και με κατάλληλα προγράμματα υποβοήθησης της μεταποίησης για την αντιμετώπιση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και για τον ψηφιακό της μετασχηματισμό, μπορούν να παραχθούν και να διατεθούν στην παγκόσμια αγορά διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Κατά τον ΣΒΕ είναι απαραίτητη η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η διαρκής βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
·Περαιτέρω μείωση φορολογικών συντελεστών και εργοδοτικών εισφορών,
·Αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου με αυξημένα ποσοστά άμεσων ενισχύσεων, ειδικά για τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με έδρα την Ελληνική περιφέρεια,
·Λειτουργικές ενισχύσεις για τη βιομηχανία,
·Μείωση τελών και αναίτιων επιβαρύνσεων για το σύνολο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας,
θα πρέπει κατά τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος να είναι μερικά μόνον από τα θέματα που θα βρεθούν στην προτεραιότητα του Κυβερνητικού έργου έως το τέλος του 2021, για την έμπρακτη ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας».