Τα θετικα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ δεν ώθησαν ανοδικά τη Wall Street

0
3

Πτωτικά κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, απομακρυνόμενοι από τον στόχο των νέων ιστορικών υψηλών, παρά τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ και εν μέσω έντονων κινήσεων κερδοσκοπικής δραστηριότητας.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 205,20 μονάδες ή 0,59%, με τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί κατά 32,56 μονάδες ή 0,78% και τον τεχνολογικό Nasdaq να "χάνει" 172,24 μονάδες ή 1,25%.

Ο S&P 500 απέχει περί το 1% από τα ιστορικά υψηλά του, τα οποία πέτυχε μέσα στον Μάιο, ωστόσο έχει "κολλήσει" στα συγκεκριμένα επίπεδα εδώ και περόπου δύο εβδομάδες. Ο δείκτης έχει κερδίσει από τις αρχές του 2021 περί το 11%.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις αύξησαν τις προσλήψεις τον Μάιο καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων συνεχίζει να ενισχύει την ζήτηση για υπηρεσίες και αγαθά.

Η πορεία της απασχόλησης βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve. Στόχος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι μαζί με τη σταθερότητα των τιμών να διασφαλίζει και τη "μέγιστη" απασχόληση.

Από το "μέτωπο" της πανδημίας, ο μέσος όρος επτά ημερών για τα νέα κρούσματα στις ΗΠΑ εμφανίζει βουτιά 46% από πριν από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η New York Times. Ο μέσος όρος για τις νοσηλείες έχει υποχωρήσει 22% και για τους θανάτους κατά 35% καθώς συνεχίζονται στη χώρα οι μαζικοί εμβολιασμοί.

Ο αριθμός των Αμερικανών που έχουν πλήρως εμβολιαστεί φτάνει πλέον τα 136 εκατ. άτομα, το 41% του πληθυσμού.

Οι μετοχές που εξαρτώνται περισσότερο από την επανεκκίνηση της οικονομίας κινούνται πτωτικά, με εκείνες των Marriott, Carnival και Gap να υφίστανται απώλειες.

Η μετοχή της General Motors ενισχύεται ισχυρά μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι τα αποτελέσματα α' εξαμήνου του 2021 αναμένονται σημαντικά καλύτερα σε σχέση με το guidance της.

Η μετοχή που βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της "φρενίτιδας Reddit", εκείνη της AMC Entertainment, η οποία σημείωνε άνοδο 20% στις προσυνδριακές συναλλαγές, υποχωρούσε μετά την έναρξη της συνεδρίασης έως και κατά 10%, μετά την ανακοίνωση της αλυσίδας κινηματογραφικών αιθουσών ότι από καιρού εις καιρόν θα θέσει προς πώληση έως και 11,55 εκατ. κοινές μετοχές κλάσης Α.

Την Τετάρτη, οι short sellers που έχουν ποντάρει κατά της μετοχής έχασαν 2,8 δισ. δολ., σύμφωνα με την S3 Partners. Οι απώλειές τους από τις αρχές του έτους έχουν πλέον αγγίξει τα 5 δισ. δολ. Οι τελευταίοι αναγκάζονται να επαναγοράσουν τη μετοχή προκειμένου να μειώσουν τις απώλειές τους όταν εκείνη πραγματοποιεί ράλι.

Άλλη μία meme stock, εκείνη της BlackBerry, πραγματοποιεί ράλι 27% την Πέμπτη, με τα κέρδη της από τις αρχές της εβδομάδας να προσεγγίζουν το 90%.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 6 κινούνται με θετικό πρόσημο και 24 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Merck, Dow και Verizon, ενώ των απωλειών εκείνες των Intel, Salesforce, Microsoft.

Ο ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ πρόσθεσε άλλες 978.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την έκθεση του ADP Research Institute. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο του 2020. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για 650.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο.

Τα στοιχεία του Απριλίου αναθεωρήθηκαν καθοδικά στις 654.000 θέσεις από 742.000 προηγουμένως.

Παράλληλα, τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 20.000 στις 385.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Μαΐου. Αυτή είναι η πέμπτη διαδοχική εβδομάδα πτώσης των επιδομάτων που υποχώρησαν κάτω από το επίπεδο των 400.000 για πρώτη φορά την περίοδο της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ θα δημοσιεύσει την έκθεση του για την πορεία της απασχόλησης τον Μάιο, με τους αναλυτές να περιμένουν περίπου 650.000 θέσεις εργασίας μετά την απογοητευτική αύξηση του Απριλίου κατά 266.000 θέσεις εργασίας.

Ανάπτυξη-ρεκόρ της επιχειρηματικής δραστηριότητας έδειξαν εξάλλου για τον Μάιο δύο διαφορετικές εκθέσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών εκτινάχθηκε στις 70,4 μονάδες τον Μάιο από 64,7 μονάδες τον Απρίλιο, ξεπερνώντας την προκαταρκτική μέτρηση στις 70,1 μονάδες. Αυτή είναι η υψηλότερη μέτρηση στην ιστορία της έρευνας, με τον ρυθμό της επέκτασης να ενισχύεται για πέμπτο διαδοχικό μήνα.

Ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες ενισχύθηκε στις 68,7 μονάδες τον Μάιο από 63,5 μονάδες τον Απρίλιο, επίσης το υψηλότερο στην ιστορία της έρευνας.

«Η αμερικανική οικονομία ανέβασε ταχύτητα τον Μάιο, με την παραγωγή στους κλάδους της μεταποίησης και των υπηρεσιών να ξεπερνά όλα τα προηγούμενα ρεκόρ με εντυπωσιακό περιθώριο», σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. «Η στενή σχέση των δεικτών PMI με το ΑΕΠ σημαίνει ότι η οικονομία φαίνεται να οδεύει για ισχυρή – ενδεχομένως διψήφια – ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο», πρόσθεσε.

Ιστορικό υψηλό έδειξε και μια διαφορετική έρευνα του Institute for Supply Management (ISM) για τον κλάδο, με τον μη-μεταποιητικό δείκτης της δραστηριότητας να σκαρφαλώνει στις 64 μονάδες τον Μάιο, από 62,7 μονάδες τον Απρίλιο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στις 63,0 μονάδες.