Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Αναμένουμε ανάπτυξη 20% το β’ τρίμηνο

0
3

Για διψήφιο νούμερο ανάπτυξης της τουρκικής Οικονομίας, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Λουτφί Ελβάν, σε δηλώσεις του σε συνέδριο στο Γκαζιαντέπ. Στη δήλωσή του, ο Ελβάν επέστησε την προσοχή σε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του έτους και είπε:

«Αναμένουμε αύξηση περίπου 20% το δεύτερο τρίμηνο». Υπογραμμίζοντας ότι σημειώθηκε σημαντική επιτάχυνση στον εμβολιασμό τις τελευταίες εβδομάδες, ο υπουργός είπε:

«Νομίζω ότι αυτή η κατάσταση θα φέρει μια ανάκαμψη στον τομέα των υπηρεσιών, ειδικά στον τουρισμό, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Θα αποφύγουμε πολιτικές που θα βάλουν σε κίνδυνο τη μείωση του πληθωρισμού», είπε μιλώντας χτες στην Προύσα.

Δηλώνοντας ότι οι εξελίξεις ασκούν πίεση στις νομισματικές πολιτικές, ο Έλβαν είπε:

«Ακόμη και μια πρόταση που εκδίδεται από την Fed μέσω προφορικής επικοινωνίας μπορεί να προκαλέσει ξαφνική διακύμανση. Η αδύναμη πορεία του τομέα των υπηρεσιών ασκεί πίεση στην απασχόληση. Σε όλη τη διαδικασία, έχουμε λάβει μέτρα για όλα τα τμήματα που επλήγησαν από την επιδημία. Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Έχει σημειωθεί σημαντική επιτάχυνση του εμβολιασμού τις τελευταίες εβδομάδες, νομίζω ότι αυτή η κατάσταση θα φέρει την αναζωογόνηση στον τομέα των υπηρεσιών, ιδίως στον τουρισμό, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», είπε.

«Με την εφαρμογή των κανονισμών που κάναμε τον Φεβρουάριο, αρχίσαμε να παρατηρούμε σημαντική επιβράδυνση στις εισαγωγές χρυσού. Δεν βλέπουμε προβλήματα στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι η εγχώρια ζήτηση συνεχίζεται υπό έλεγχο και τα τουριστικά έσοδα. Φέτος, εμφανίστηκε στόχος δημοσιονομικού ελλείμματος 3,5% σε σχέση με το εθνικό εισόδημα. Δεν θα διστάσουμε ποτέ να χρησιμοποιήσουμε τον οικονομικό χώρο για τους πολίτες μας, και κάνοντας αυτό, δεν θα παρεκκλίνουμε από τους μεσοπρόθεσμους στόχους μας.

Το ισοζύγιο πληρωμών και τα δημόσια οικονομικά δίνουν θετικά μηνύματα, το πρόβλημα είναι ο πληθωρισμός και η αστάθεια της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Η χώρα χρειάζεται χαμηλό πληθωρισμό και σταθερότητα συναλλαγματικής ισοτιμίας. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη και ευημερία χωρίς σταθερότητα των τιμών. Επομένως η σταθερότητα των τιμών είναι απαραίτητη για λιγότερη αβεβαιότητα για τις επενδύσεις», είπε.

Τονίζοντας τη σημασία της αποφασιστικής στάσης της Κεντρικής Τράπεζας που επικεντρώνεται στη σταθερότητα των τιμών, ο υπουργός είπε:

«Οι πειθαρχημένες και προβλέψιμες πολιτικές θα φέρουν επιτυχία στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Δεν βλέπουμε την καταπολέμηση του πληθωρισμού μόνο από την άποψη της νομισματικής πολιτικής. Οι πολιτικές μας υποστηρίζουν τη σταθερότητα των τιμών. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε μακροπροληπτικά μέτρα εάν είναι απαραίτητο».

Δηλώνοντας ότι υπάρχει ανάγκη για ποιοτική πορεία ανάπτυξης και πιο δίκαιη κατανομή εισοδήματος, ο Ελβάν είπε ότι «για όλα αυτά, πρέπει να απαλλαγούμε από τον υψηλό πληθωρισμό. Η παραγωγή, η απασχόληση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές είναι οι απαραίτητοι τέσσερις πυλώνες μας. Έχουμε εισαγάγει εξαιρέσεις φόρων και κίνητρα για την υποστήριξη αυτών των τομέων". Όσο για την φορολογική διαδικασία "θα κάνουμε σημαντικές αλλαγές στο νόμο», είπε.

«Θα κάνουμε έναν κανονισμό σχετικά με την εφαρμογή της μείωσης των εταιρικών φόρων κατά 50% σε αύξηση του ταμειακού κεφαλαίου 75%, σε περίπτωση που το αυξημένο κεφάλαιο προέρχεται από το εξωτερικό. Έχουμε κάνει μια ρύθμιση αύξησης της βάσης του φόρου εισοδήματος για τα έτη 2016-2020. Δεν θα υπάρξει φορολογική εξέταση για τους τύπους φόρων, επομένως θέλουμε οι επιχειρήσεις να επικεντρωθούν στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Εκείνοι που θέλουν να επωφεληθούν από αυτές τις ευκαιρίες πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι το τέλος Αυγούστου», είπε ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ.