Wall Street: “Βουτιά” 400 μονάδων για τον Dow Jones

0
1

Με απώλειες κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να οδεύουν για εβδομαδιαίες απώλειες καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Federal Reserve για την οικονομική ανάκαμψη, τον πληθωρισμό και την πορεία των επιτοκίων.

Η αγορά συνεχίζει να κινείται στο κλίμα που διαμόρφωσαν οι ανακοινώσεις της Fed την προηγούμενη Τετάρτη. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας αναθεώρησαν ανοδικά στις προβλέψεις τους την πορεία του πληθωρισμού και έφεραν νωρίτερα την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, κάνοντας λόγο για δύο αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2023.

Ταυτόχρονα, συζήτησαν και την σταδιακή μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων της κεντρικής τράπεζας που σήμερα φτάνει τα 120 δισ. δολ. το μήνα.

Την υιοθέτηση μιας πιο επιθετικής στάσης από την Fed προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της St. Louis Federal, Jim Bullard, ο οποίος μιλώντας στο CNBC ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει τις αυξήσεις στα επιτόκια της -που σήμερα είναι στο ιστορικό χαμηλό του 0% με 0,25%- ακόμα και από τα τέλη του 2022.  

Ο Bullard -ο οποίος δεν είναι μέλος στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed- δήλωσε ότι "είναι φυσιολογικό να είμαστε λίγο πιο επιθετικοί για να περιορίσουμε τις πληθωριστικές πιέσεις".

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές περιμένουν παράλληλα την ταυτόχρονη λήξη σε ένα ευρύ φάσμα παράγωγων συμβολαίων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της μεταβλητότητας.

Πρόκειται για το λεγόμενο quadruple witching, ήτοι την ταυτόχρονη λήξη futures και options σε χρηματιστηριακούς δείκτες και μετοχές που συχνά οδηγεί σε αυξημένη μεταβλητότητα.

Σε αυτο το κλίμα ο Dow Jones υποχωρεί κατά 402 μονάδες ή 1,2% κοντα στις 33.400 μονάδες. Τον βιομηχανικό δείκτη επιβαρύνουν κυρίως οι απώλειες των μετοχών της Intel (-2,77%) και της Goldman Sachs (-2,45%).

Ο ευρύτερος S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,9% πέριξ των 4.180 μονάδων, ενώ ο βιομηχανικός Nasdaq σημειώνει πτώση περίπου 0,6%, λίγο πάνω από τις 14.000 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow Jones οδεύει για συνολικές απώλειες 1,9%, στη δεύτερη σερί εβδομαδιαία πτώση. Ο τεχνολογικός Nasdaq οδεύει για κέρδη 0,7% στην εβδομάδα, στην πέμπτη διαδοχική εβδομάδα ανόδου, ενώ ο S&P 500 χάνει 0,6% στην εβδομάδα.

Στις επιμερους μετοχές άνοδο άνω του 2% καταγράφουν οι Nvidia και Adobe, με την τελευταία να ανακοινώνει κέρδη και έσοδα καλύτερα του αναμενόμενου.

Πτωτικά κινούνται οι μετοχές της Chevron (-1,78%) και της Walgreens Boots (-1,79%,), ενώ άνω του 2% ζημιές καταγράφει η JPMorgan Chase.