Από φθινόπωρο η πλατφόρμα για το νέο εξοικονομώ

0
4

Το φθινόπωρο, πιθανότατα αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ, για το οποίο θα ισχύσει νέο σύστημα υποβολής και αξιολόγησης.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός περιβάλλοντος, παρότι η συνολική δαπάνη του νέου προγράμματος θα είναι μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη, λόγω καλύτερης στόχευσης και προετοιμασίας θα αυξηθεί ο αριθμός των ωφελουμένων αλλά και ο στόχος εξοικονόμησης.

Συγκεκριμένα ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων θα αυξηθεί κατά 38% και θα φτάσει τις 50 χιλιάδες (από 36364) ενώ η δαπάνη θα διαμορφωθεί στα 632 εκατ. ευρώ (από 908,5 εκατ. ευρώ η προηγούμενη).

Το πρόγραμμα θα είναι καλύτερα στοχευμένο και αποδοτικό και είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος σε ευρώ ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα μειώνεται κατά 43% στα 0,47 ευρώ/κιλοβατώρα. Συνολικά μέσω του προγράμματος αναμένεται να μοχλευτεί πάνω από 1 δις ευρώ.

Το νέο Εξοικονομώ, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας θα έχει νέο σύστημα υποβολής αιτήσεων και καταργείται η χρονική προτεραιότητα που ίσχυσε στο προηγούμενο πρόγραμμα. Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα προκύπτει η βαθμολογία κα η κατάταξη θα είναι ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά.

Θα δοθεί προτεραιότητα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και μακροχρόνια ανέργους), νοικοκυριά με μεγάλες ενεργειακές ανάγκες και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Πιο συγκεκριμένα τα κριτήρια αξιολόγησης έχουν ως εξής:

50% ανηγμένο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας

5% υφιστάμενη ενεργειακή κλάση

7% βαθμοημέρες θέρμανσης

3% παλαιότητα κατασκευής

15% ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα

5% πλήθος εξαρτώμενων τέκνων

5% μονογονεϊκή οικογένεια

5% μακροχρόνια άνεργος

5% ΑΜΕΑ

Κύρια χαρακτηριστικά

Επιλέξιμες θα είναι μονοκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα και πολυκατοικίες υπό τους όρους ότι υφίστανται νόμιμα και δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και ιδιοκατοικούνται, έχουν καταταχθεί βάσει του Α πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση του Γ, έχει εκδοθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, η πολυκατοικία έχει σε ισχύ ΑΦΜ και τέλος για αίτηση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας η κύρια χρήση αφορά αποκλειστικά τον αιτούντα.

Το ύψος της επιδότησης ξεκινά από 45 και φτάνει έως 70% ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ενώ για την ίδια συμμετοχή σχεδιάζεται ένα ασφαλές χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε αυτή να καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό.

Τέλος ως προς τις επιλέξιμες δαπάνες έχουν κοπεί κάποιες από εκείνες που ίσχυσαν στον προηγούμενο κύκλο (εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, φορτιστών, μπαταριών, ανελκυστήρων) καθώς θα υπάρξουν ειδικά προγράμματα για αυτές.

Έτοιμοι για τον καύσωνα

Στο περιθώριο της συνέντευξης για την παρουσίαση του νέου προγράμματος ο Κ. Σκρέας τόνισε ότι το ΥΠΕΝ και οι εποπτευόμενοι φορείς και εταιρείες είναι σε εγρήγορση ενόψει του καύσωνα ενώ έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που θα προκύψουν.

Μάλιστα η προετοιμασία ενόψει του καύσωνα απασχόλησε τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ ΑΔΜΗΕ ΡΑΕ ΔΕΗ και ΥΠΕΝ, ενώ αντίστοιχη τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με ευθύνη της ΡΑΕ.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι έχουν υπολογιστεί τα φορτία και έχει προσδιοριστεί πως αυτά θα καλυφθούν. Πρόσθεσε ότι οι αυξημένες ανάγκες που απαιτούν την επιστράτευση των λιγνιτικών μονάδων αποδεικνύουν το βάσιμο του αιτήματος που έχει υποβληθεί από τις ελληνικές αρχές προς την Κομισιόν για την έγκριση μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας.