Διεθνείς αγορές: Κοντά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ κινούνται οι μετοχές

Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κινούνταν σήμερα κοντά σε επίπεδα ρεκόρ ενώ οι επενδυτές αναμένουν να δουν εάν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ θα αλλάξουν τις προσδοκίες για το πότε οι κεντρικές τράπεζες θα αποσύρουν μέτρα στήριξης της οικονομίας και εάν ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει.

Ο δείκτης STOXX των 600 κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιριών σημείωσε νωρίτερα άνοδο 0,5% στις 458 μονάδες, μόλις δύο μονάδες πάνω από το υψηλό ρεκόρ του περασμένου μήνα.

Το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στις εταιρίες ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, με την ASML Holding να ενισχύεται κατά 1% αφού η Micron Technology είπε ότι σχεδιάζει να αρχίσει να χρησιμοποιεί μηχανήματα ASML EUV στην παραγωγή το 2024.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI (All Country World index) κατέγραψε μικρές διακυμάνσεις, και βρισκόταν οριακά χαμηλότερα από το ιστορικά υψηλό επίπεδο της περασμένης εβδομάδας.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προβλέπουν ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 700.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, συγκριτικά με 559.000 τον Μάιο. Αυτό θα είναι πάνω από το μηνιαία μέσο όρο των 540.000 θέσεων εργασίας τους τελευταίους τρεις μήνες.

Αν και οι προοπτικές μιας ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης προσφέρουν στήριξη στις χρηματιστηριακές αγορές, οι επενδυτές παραμένουν νευρικοί ότι η απότομη ανάκαμψη από την πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα που δεν ικανοποιούν την αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,3%, ωστόσο ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 1% λόγω της υποχώρησης των μετοχών σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ.

Οι τιμές πετρελαίου διατηρούνταν κοντά στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2018 εν μέσω ενδείξεων ότι οι παραγωγοί της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ θα αυξήσουν την παραγωγή με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι αναμενόταν τους επόμενους μήνες.

Η ομάδα ΟΠΕΚ+ καθυστέρησε έως σήμερα τη συνεδρίαση των υπουργών της προκειμένου να δοθεί χρόνος για περισσότερες διαβουλεύσεις για την πολιτική αναφορικά με την παραγωγή πετρελαίου, δήλωσαν χθες πηγές του ΟΠΕΚ+.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό κινούνταν στα 75,12 δολάρια το βαρέλι, ύστερα από την χθεσινή άνοδο έως τα 76,22 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.