Ευρωζώνη: Σε ιστορικό υψηλό τον Ιούλιο το οικονομικό κλίμα

0
3

Το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε ιστορικό υψηλό τον Ιούλιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις από την Κομισιόν, αλλά η πτώση του δείκτη αισιοδοξίας μεταξύ των καταναλωτών και ο βραδύτερο ρυθμός αύξησης, μπορεί να σηματοδοτούν ότι το peak πλησιάζει γρήγορα.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι το καταναλωτικό κλίμα στην ευρωζώνη σημείωσε άνοδο στις 119 μονάδες τον Ιούλιο, σε επίπεδο-ρεκόρ από το 1985 που άρχισαν να συγκεντρώνονται τα στοιχεία, από τις 117,9 μονάδες τον Ιούνιο, το οποίο ήταν ήδη υψηλό 21 ετών.

Επίσης, καθώς η θετική επίπτωση από το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων άρχισε να εξασθενεί και οι φόβοι αυξάνονται για τη μετάλλαξη Δέλτα, ο δείκτης για το κλίμα ενισχύθηκε με βραδύτερο ρυθμό.

"Σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, η τελευταία βελτίωση ήταν πολύ ασθενέστερη, υποδηλώνοντας ότι ο δείκτης οδηγείται στο peak του”, ανέφερε η Κομισιόν.

Η εμπιστοσύνη επίσης σημείωσε άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007 στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος επλήγη περισσότερο στη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, η άνοδος στο συνολικό κλίμα περιορίστηκε από την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, μετά από ράλι πέντε μηνών, κυρίως εξαιτίας από τη χειρότερη εκτίμηση των νοικοκυριών για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση και τα σχέδια για μεγάλες αγορές.