Ισχυρή ήταν η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, καθώς άρχισαν να λειτουργούν ξανά επιχειρήσεις μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, υψηλότερος του αναμενόμενου ήταν ο πληθωρισμός στην περιοχή τον Ιούλιο, ο οποίος αυξήθηκε στο 2,2% από 1,9% τον Ιούνιο, ενώ η ανεργία μειώθηκε στο 7,7% τον Ιούνιο από 8% τον Μάιο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ της περιοχής αυξήθηκε 2% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο τρέχον τρίμηνο, εφόσον δεν υπάρξουν εμπόδια από τις συνεχιζόμενες στενότητες στην προσφορά ή από νέες αυξήσεις κρουσμάτων του κορονοϊού.
Σε ετήσια βάση (σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020), το ΑΕΠ αυξήθηκε 13,7%
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι η Ευρωζώνη έχει «ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει» μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά από την πανδημία. Η ΕΚΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα φθάσει στις αρχές του 2022 στο προ της πανδημίας επίπεδο, με την επίδοση του δεύτερου τριμήνου να δείχνει ότι η οικονομία της είναι πλέον πιο κοντά στον στόχο αυτό.
Η Eurostat ανακοίνωσε στοιχεία για 11 από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης, ενώ τα στοιχεία για τις άλλες οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα ανακοινωθούν αργότερα.
Από τις μεγάλες οικονομίες, την ισχυρότερη ανάκαμψη σημείωσαν η Ιταλία και η Ιταλία (2,8% και 2,7%, αντίστοιχα, σε τριμηνιαία βάση), με την ανάπτυξη της Γαλλίας (0,9%) να είναι ελαφρά υψηλότερη από τις προσδοκίες.
Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η κατώτερη του αναμενόμενου ανάπτυξη της Γερμανίας, με το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 1,5% έναντι 2% που ήταν η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg.
Αν και ο πληθωρισμός τον Ιούλιο είναι υψηλότερος από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι η αύξηση των τιμών θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει υποστηρίξει ότι το σημαντικό παραγωγικό κενό στην οικονομία συγκρατεί τους μισθούς, κάτι που περιορίζει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Η οικονομία της Πορτογαλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,9% στο δεύτερο τρίμηνο καθώς χαλάρωσαν οι περιορισμοί και άρχισε σε κάποιο βαθμό ο τουρισμός. Το ΑΕΠ της είχε μειωθεί στο προηγούμενο τρίμηνο μετά το μεγάλο ξέσπασμα του κορονοϊού τον Ιανουάριο, που ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα.