ΙΟΒΕ: Στο 5%-5,5% η ανάπτυξη φέτος στο βασικό σενάριο

0
2

Επί τα βελτίω αναθεώρησε την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το τρέχον έτος το ΙΟΒΕ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο που περιλαμβάνει η τριμηνιαία έκθεσή του, έναντι ανάπτυξη 3,5%-4% που ανέμενε τον Απρίλιο.

"Η οικονομία της Ελλάδας μπορεί να επωφεληθεί από το ισχυρό κύμα ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία, αλλά πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά τις τάσεις", δήλωσε ο επικεφαλής του IOBE Νίκος Βέττας.

Στο βασικό σενάριο του Ιδρύματος, δεν αναμένεται νέα έξαρση της πανδημίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ σταδιακή αλλά ισχυρή εκτιμάται η ανάκαμψη του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένει ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα φτάσουν στο 40%-45% των εσόδων του 2019, οπότε κατεγράφη ρεκόρ εσόδων, ποσοστό σημαντικά αυξημένο έναντι του 24% των εσόδων του 2019 που σημειώθηκε πέρυσι.  

Με βάση τη νέα πρόβλεψη του ΙΟΒΕ η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι εκτίμησε η Τράπεζα της Ελλάδος τον προηγούμενο μήνα, που έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 4,2% του ΑΕΠ φέτος.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αναμένει ανάκαμψη 3,6% φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η οικονομία της Ελλάδας θα αναπτυχθεί κατά 3,5%, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ρυθμό επέκτασης 3,3%.

Στο δυσμενές σενάριο, το ΙΟΒΕ αναμένει πιο αργή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με τον ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται πιθανότατα στο ήμισυ έναντι του βασικού σεναρίου, σύμφωνα με τον Ν. Βέττα.'

Το δυσμενές σενάριο προβλέπει νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κυρίως λόγω των μεταλλάξεων, και βραδύτερη ανάκαμψη του τουρισμού, με τα έσοδα να διαμορφώνονται μόλις στο 35% των εσόδων του 2019.