Ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης στις ΗΠΑ και το β΄ τρίμηνο 2021

0
3

Με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης κινήθηκε και το δεύτερο τρίμηνο του έτους η αμερικανική οικονομία καθώς συνεχίζει να ανακάμπτει από την κρίση του κορωνοϊού, αν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,5% το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου σε ετησιοποιημένη βάση, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 8,4% σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Παράλληλα, το υπουργείο αναθεώρησε καθοδικά τα στοιχεία του α' τριμήνου, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 6,3%.

Στο αποκορύφωμα της κρίσης του κορονοϊού το ΑΕΠ κατέρρευσε 31,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 για να επιστρέψει στη συνέχεια σε ανοδική τροχιά. Πλέον το μέγεθος της οικονομίας έχει επιστρέψει στα επίπεδα προ της πανδημίας.

Υποχώρησαν στις 400.000 οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ σε μια ενθαρρυντική ένδειξη ότι η οικονομία αντέχει τους κλυδωνισμούς που έχει προκαλέσει η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 24.000 στις 400.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Ιουλίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν ωστόσο τις αιτήσεις στις 380.000.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, στο μεταξύ, αυξήθηκαν κατά 7.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 3,27 εκατ.

Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 53.750 αιτήσεις στις 3,29 εκατ. που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της πανδημίας.