Οι προθεσμίες για τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης

0
3

Σειρά προθεσμιών για δηλώσεις πληττόμενων εργαζομένων προκειμένου να επωφεληθούν από τα μέτρα στήριξης λόγω του κορωνοϊού "τρέχει” από σήμερα.

Τα μέτρα αφορούν σε αναστολές συμβάσεων εργαζομένων σε κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις, μονομερείς δηλώσεις εργαζομένων στον τουρισμό, τη "Συν-Εργασία”, τις αποζημιώσεις στους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, αλλά και τις ενισχύσεις σε θέατρα και σινεμά.

Συγκεκριμένα, έως αύριο Τετάρτη 6 Ιουλίου είναι δεκτές αιτήσεις για αναδρομικές αναστολές συμβάσεων εργασίας για τον Μάρτιο και έως 8 Ιουλίου για τον Απρίλιο.

Έως τις 9 Ιουλίου μπορούν να υποβληθούν αναδρομικές δηλώσεις για τη ''Συν-Εργασία'' για το διάστημα Απρίλιος-Μάιος και έως 13 Ιουλίου για τον Ιούνιο.

'Εως τις 16 Ιουλίου μπορούν να υποβληθούν δηλώσεις από τους εποχικούς εργαζομένους στον τουρισμό, τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού και τους ξεναγούς και τους τουριστικούς συνοδούς. Η προθεσμία της 16ης Ιουλίου ισχύει και για τις ενισχύσεις σε θέατρα, σινεμά, διανομείς κινηματογραφικών ταινιών.

Πιο αναλυτικά:

1. Αναστολές συμβάσεων

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα είχε ανασταλεί κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2021, μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους ως ακολούθως:

Για τον Μάρτιο, δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν έως τις 6 Ιουλίου.

Για τον Απρίλιο, δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν έως τις 8 Ιουλίου.

2. ''Συν-Εργασία''

– Σε επιχειρήσεις-εργοδότες που δεν κατέστη δυνατή για λόγους ανωτέρας βίας η υποβολή δήλωσης ένταξης στον μηχανισμό Συν-Εργασία, δίνεται εκ νέου η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο 2021 έως τις 9 Ιουλίου.

– Για τον μήνα Ιούνιο 2021 δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων (β' φάση) για τον μήνα Ιούνιο 2021, έως τις 13 Ιουλίου.

3. Μονομερείς δηλώσεις

Έως την Παρασκευή 16 Ιουλίου, ανοίγει το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη” για υποβολή μονομερών δηλώσεων για:

– Εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης  σε επιχειρήσεις – εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού (σ.σ.534 ευρώ) για τον Ιούνιο 2021.

– Καλλιτέχνες-επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, που έχουν εγγραφεί έως και την 10/1/2021 στην ειδική πλατφόρμα στο "Εργάνη” και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον Μάιο του 2021. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (από σήμερα έως 16 Ιουλίου 2021) δίνεται εκ νέου η δυνατότητα σε καλλιτέχνες, που είναι εγγεγραμμένοι έως και την 10/1/2021 στην προαναφερθείσα πλατφόρμα, να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις και για τους μήνες Ιανουάριο έως και Απρίλιο 2021.

– Ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς, για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο  2021. Οι δικαιούχοι υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση, ανά μήνα, στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr στο σύστημα "Εργάνη”, χωρίς να απαιτείται δήλωση εργοδότη.
4. Ενισχύσεις σε θέατρα, σινεμά, διανομείς κινηματογραφικών ταινιών

Έως τις  16 Ιουλίου μπορεί να γίνει υποβολών δηλώσεων για οικονομική ενίσχυση από επιχειρήσεις θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, συναυλιακών χώρων και χώρων παραστάσεων καθώς και από επιχειρήσεις κινηματογράφων και διανομέων ταινιών κινηματογράφου.