Ολοκλήρωση εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών εργατών γης

0
1

Ολοκληρώθηκε η περίπλοκη διαδικασία του προσδιορισμού χρόνου ασφάλισης, του υπολογισμού εισφορών και της ετήσιας εκκαθάρισης για τα έτη 2017, 2018, 2019 των αποκλειστικά απασχολούμενων εργατών γης που αμείβονται με εργόσημο.

Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης προσδιορίστηκε και τα ειδοποιητήρια εκκαθάρισης εργοσήμων έχουν αναρτηθεί ανά έτος σε νέα μηχανογραφική εφαρμογή, στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr, ακολουθώντας τη διαδρομή: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες → Κατηγορία «Αγρότες» → «Εισφορές Εργατών Γης».

Κατά τη διαδικασία της ετήσιας εκκαθάρισης, συγκρίθηκαν οι εισφορές που ήδη καταβλήθηκαν με την εξαργύρωση εργοσήμου με την προβλεπόμενη ελάχιστη εισφορά των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ για κύρια σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη και ΛΑΕ, για τους μήνες ασφάλισης που έχουν προκύψει.

Στην περίπτωση που οι καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές μέσω εργοσήμου ήταν λιγότερες από την ελάχιστη εισφορά για τους μήνες ασφάλισης, οι ασφαλισμένοι καλούνται να καταβάλουν το επιπλέον ποσό που έχει προσδιοριστεί.

Προς οικονομική τους διευκόλυνση το χρεωστικό ποσό που έχει προκύψει θα καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις. Η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της 1ης δόσης είναι η 31η Αυγούστου 2021.

Επισημαίνεται ότι οι κωδικοί πληρωμής (RF) διαφέρουν ανά έτος εκκαθάρισης.

Διευκρινίζεται ότι κατά την περίπτωση που οι καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές μέσω εργοσήμου υπερκαλύπτουν την ελάχιστη εισφορά για τους μήνες ασφάλισης, το επιπλέον ποσό δεν επιστρέφεται και λαμβάνεται υπόψη για τη λήψη παροχών, επιμεριζόμενο στον Κλάδο Σύνταξης των μηνών ασφάλισης.