Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται πάνω από το επίπεδο των 75 δολαρίων καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε βασική συμφωνία για την πολιτική παραγωγής πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Σαουδική Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Χωρίς συμφωνία, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν και να απειλήσουν να εκτροχιάσουν μια αδύναμη οικονομική ανάκαμψη. Εάν οι συνομιλίες αποτύχουν, θα μπορούσε επίσης να υπάρξει ένας πόλεμος τιμών, αν και οι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι το τελευταίο σενάριο είναι πιθανό, αναφέρει το CNBC.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπλόκαραν μια συμφωνία για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και παράταση της λήξης της συμφωνίας παραγωγής έως το τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με το Reuters.
Τόσο το Brent όσο και το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο άνω του 2%, πάνω από $75 ανά βαρέλι την Πέμπτη, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018. Μια πρώτη συμφωνία δεν επιτεύχθηκε την Πέμπτη όπως επίσης και κατά τη δεύτερη συνάντηση την Παρασκευή τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν κατέληξαν σε συμφωνία.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 45% τους πρώτους έξι μήνες του 2021, με τη ζήτηση να αυξάνεται καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες ανοίγουν ξανά.
Η τελική συμφωνία περιλαμβάνει συμφωνία για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σταδιακά και παράταση των περικοπών που συμφωνήθηκε εντός του 2021.
Πέρυσι, για να αντιμετωπιστεί η χαμηλότερη ζήτηση λόγω του κορωνοϊού, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να περιορίσει την παραγωγή κατά περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο του 2020 έως το τέλος Απριλίου 2022. Στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, ο αρχηγός του ΟΠΕΚ και η Ρωσία πρότειναν επίσης την παράταση περικοπών έως το τέλος του 2022, σύμφωνα με το Reuters.
Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί Σαουδική Αραβία και Ρωσία είχαν καταλήξει σε μια προκαταρκτική συμφωνία, η οποία περιλάμβανε την αύξηση της προσφοράς κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021, προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.